Засилват охраната край Седемте рилски езера, спират достъпа на коли в циркуса

Това лято четирима служители ще следят спазват ли се правилата в района на Седемте рилски езера. Министерството на околната среда и водите отпусна тези 4 щата на Национален парк „Рила” специално за циркуса на езерата. Причината за това е, че те са застрашени от заблатяване. А заплахата идва от хората, които посещават района. Климатичните промени влияят също на този процес, но незначително.

„Основната заплаха са хората, туристопотокът. Две са негативните действия – първото е свличане на земни маси в езерата от движението на много хора в района. Това затлачва езерата, но по-лош ефект е, че вкарват допълнителни хранителни вещества в езерата. Почвата носи минерали и вкарва тези хранителни вещества. Това способства развитието на растителност, която не би трябвало да е там”, коментира Владимир Милушев, шеф на НП „Рила”. Тази растителност покрива водното огледало и вече няма езеро, а нещо, което прилича на блато. Второ – тя не може да изгние напълно, утаява се на дъното и така се затлачва още повече. Получава се тиня на дъното и постепенно губим езерата. Реално две от езерата, най-плитките – Трилистника и Рибното, са наистина застрашени да изчезнат до няколко десетки години.

Затова туристите трябва да се движат само по регламентираните пътеки. Ще се спре и достъпът на моторните превозни средства до езерата. Няма да има превоз на пътници и товари. Разрешено е само коли, които обслужват двете хижи, да се качват в района. Регионалната дирекция по горите в Кюстендил забранява от 1-ви юли достъпа на коли в горския фонд. От асфалта нагоре не може да минават коли. На служителите на парка ще помага и жандармерията в този контрол.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене