Земеделците опитват с други култури - лавандула, арония, но заради липсата на напояване, каменистата и постна почва, опитите за отглеждане на друг вид култури, са неуспешни. 

Световно известните сортове „Басми“ и „Неврокоп“ загиват и никой не прави нищо от години….

Почвеното разнообразие в Гоцеделчевския район благоприятства разнообразното селско стопанство. В равнината ни се отглежда тютюн (световно известната” неврокопска басма”), в нискoпланинските райони пак тютюн, лозя.

Два сорта тютюн от група „Басми“ се отглеждаха активно преди години от тютюнопроизводителите в Гоцеделчевския район, но тази тендецния с времето сериозно намалява. Това са сортовете „Крумовград“ и „Неврокоп“. Сортът „Крумовград“ се сее в района от 3 години, след като стана ясно, че тютюните от традиционния дотогава сорт „Неврокоп“ нямат достатъчно добър пазар и бъдеще занапред.

Средната изкупна цена на тютюна в региона на Гоце Делчев е една от най-ниските за последните 20 години – между 4 и 5 лева. Едва 20% от тютюнопроизводителите от общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча отглеждат тютюн.  Времето се стопля, тютюнът се разваля, идва време за новата сеитба, затова производителите продават реколтата си на безценица. Няма промяна в изкупната цена, тя остава една от най-ниските за последните 20 години и хората са отчаяни, но нямат алтернатива, съобщи председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Избират най-вече Гърция или други държави на Европа, където също са ангажирани със земеделска работа, но изкарват два пъти повече, отколкото у нас.

Земеделците опитват с други култури – лавандула, арония, но заради липсата на напояване, каменистата и постна почва, опитите за отглеждане на друг вид култури, са неуспешни.

Според екс зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов проблемите в тютюнопроизводството са заради последната промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която постави тютюнопроизводството в пълна либерализация. „Разбирате колко е деликатен момента, защото Министерството на земеделието в категория цени трудно би се намесило. Всяка фирма с 2 лева капитал и без опит при пълната либерализация могат да изкупуват тютюн в България. Тогава питам аз защо няма днес фирми, които купуват тютюн и това ли беше смисълът на промяната?аргументира се преди години той. Години по късно обаче, по темат аразвитие няма. Това по категоричне начин показва, че въпросната земеделсска дейност няма бъдеще.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене