Разсрочване на стари дългове и теглене на нов креди вадят Община Благоевград от гигантската финансова дупка, в която се намира

Две са големите предизвикателства, пред които е изправена Община Благоевград, каза на пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на „Фокус“. Първото от тях е свързано с изградената система за управление на отпадъците край село Бучино.

Градоначалникът каза, че изградената система е доста фрагментирана, без ясни връзки по между си и с раздути разходи, един от които е заради това, че тя не е оразмерена с реалните количества отпадъци, които генерира Община Благоевград. „Отпадъците са много по-малко от това, което е предвидено за изграждането на анаеробната инсталация, което поставя голямо предизвикателство за нейното заработване“, добави той.

По думите на Байкушев все пак трябва да се намери вариант тя да започне да функционира, защото в противен случай Община Благоевград може да се наложи да връща средствата, отпуснати от Европейския съюз за изграждането ѝ.

„За да заработи системата, то трябва да имаме количества отпадък, за да имаме количества, от една страна те трябва да съществуват, а от друга трябва да направим така, че с общи усилия – Община, общество и оператора на системата, да започнем да събираме тези отпадъци и те да стигат в достатъчно добър, чист, разделен вид, така че да създават необходимия биологично-химичен състав, който да направи така, че там системата да работи“, допълни кметът.

Второто голямо предизвикателство пред Община Благоевград е гигантската финансова дупка, за която кметът съобщи още в началото на своя мандат, както и управлението на дълга. Байкушев припомни, че дефицитът в тазгодишния бюджет е в размер на 20 млн. лв., като пред общинското ръководство стои задачата да намери тези пари.

„Пред нас стои задачата дали да разсрочим съществуващите дългове и по какъв начин да поемем допълнителен финансов дълг, за да посрещенем тези задължения, които са неизбежни. Това са задължения, за които в община Благоевград трябваше да има пари, но няма. Тоест, някой вече е похарчил парите и буквално е предупредил вземането на заем“, подчерта кметът на Благоевград.

От думите му стана ясно, че той и екипът му ще трябва да направят така, че управлението на тази финансова дупка да се случи възможно най-леко за гражданите на Община Благоевград и за общинския бюджет.

„Трябва да направим така, че тези пари да бъдат разсрочени във времето, за да може да платим колкото се може по-малка цена. Много хора вече плащат цената за това, защото се наложи да увеличим данъците и таксите, наложи се да направим и съкращения в общинска администрация, както и в общинските предприятия“, поясни Байкушев.

Община Благоевград вече има план за финансово оздравяване, което включва още съкращения от една страна, но от друга – подобряване на работата на общинските предприятия и общинските дружества и привличането на инвеститори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене