Ден за демонстрация на способности на учението „Родопи – 24“ се проведе в района на Перелик

Ден за демонстрация на способности на четвъртата съвместна международна подготовка „Родопи – 24“ се проведе в района на м. „Перелик”.
Военнослужещите изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен. Имаше и статичен показ на оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците.

На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, областният управител Захари Сираков, председателят на Общинският съвет Димитър Кацаров, секретарят на община Смолян Момчил Николов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и др.
Преди това официалните лица бяха посрещнати в 101-ви Алпийски полк.

В съвместната подготовка „Родопи – 24“, която се провежда от 19 до 28 март т.г. в района на гарнизон Смолян, участват около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110-и логистичен полк – Пловдив, Военномедицинска академия, 24-а Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер провеждащ учението е командирът на 101 алпийски полк полковник Стефан Димов, а директор е заместник командирът на 101 алпийски полк подполковник Иван Запрянов.

Цел на съвместната подготовка ,,РОДОПИ 24“ е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско- гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните членки на инициативата за планинска подготовка / „ EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI”/.
Съвместната подготовка “РОДОПИ 24” се провежда на два етапа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене