Сладкото държи жива и здрава столетницата от Банско баба Елена Мацурева

За баба Елена се грижи 98-годишната й сестра 

Обича да си хапва от всичко, никога не пропуска нещо сладичко за десерт 

Столетница от Банско не признава диети и се храни разнообразно.

Елена Мацурева, която на 26 февруари отпразнува своя вековен юбилей, е в отлична форма благодарение на разнообразно хранене и активен начин на живот.

„Много е важно един възрастен човек да се храни пълноценно. Баба Елена никога не е разбирала тези диети, за които й споделят младите. Когато някой й каже, че не може да яде, защото е на диета, тя го поглежда учудено и му отвръща, че за да е здрав, трябва да се храни редовно. И всички започват да ядат“, разкри с усмивка пред „България Днес“ кметът на Банско Стойчо Баненски. По негови думи вековната жена никога не пропуска да си хапне десерт, след като се навечеря, тъй като сладкото я прави истински щастлива.

Кметът на Банско разкрива още, че за столетницата се грижи нейната сестра, която е само две години по-малка от нея. Всички очакват 98-годишната жена скоро да догони баба Елена и отново заедно да отпразнуват още един вековен юбилей.

„Двете баби са истинско вдъхновение за всички жители на Банско. Имали сме не малко столетници досега, но двете са много лъчезарни и винаги можеш да ги хванеш за приказка за живота. Съветите са им безценни, а имат и уникално чувство за хумор въпреки възрастта си. Смеят се една на друга и използват самоирония, което рядко се вижда у старите хора“, споделя Стойчо.

Баненски сподели, че баба Елена често има нужда от помощ, докато върви, и трудно изкачва стълбите, но любимата й сестра никога не я оставя сама. Възрастните жени винаги са заедно в трудните моменти и заедно празнуват всеки повод и празник.

„Не всеки ден имаме честта да познаваме столетник! Този рожден ден е повод за гордост и житейска радост. Поради тази причина за празника на Елена решихме да организираме малко тържество. Събрахме семейството й заедно с децата и внуците й, след което й поднесохме подаръци – красив букет с цветя, грамота и сметанова торта“, разказва Стойчо, който желае на 100-годишната жена много здраве.

„Моят съвет за дълголетие е мир, любов и разбирателство“, категорична е баба Елена навръх вековния си юбилей.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене