В кардиологията на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев вече се извършва нова процедура, наречена периферна ангеография

От началото на 2024 година в кардиологично отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ се извършва нова процедура наречена периферна ангеоргафия. Повече за нея ни разказва началникът на кардиологично отделение доцент д-р Пламен Кръстев.

„Стенозата и запушените артерии на долните крайници вече имаме възможността да ги отваряме сполучливо, благодарение на тясната колаборация със съдов хирург и специалист. Ние, екипа в кардиологично отделение в Гоце Делчев, заедно с д-р Димитров, както и другите колеги, които участват в този процес – от диагностиката, неинвазивната еходоплеро ехография на артериите на долните крайници, както и на мозъчните артерии, до самата интервенция –периферна ангеография, което доказва запушване на кръвоносните съдове и последващо преминаване в терепевтична интервенция за отпушване на кръвоносните съдове, които „хранят“ краката, образно казано, най-елементарно, на пациентите.
Заедно от началото на тази година вече трети месец веднъж месечно събираме група от пациенти, от 8 до 10 пациента, и заедно с колега от София, съдов хирург, извършваме тези интервенции, манипулации тук в кардиологичното отделение.“

Запушването на артериите на крайниците води до стеснения и създаване на условия за образуване на тромби. При кои пациенти се получава тромби в артериите на долните крайници и какви са оплакванията, за да се наложи такава интервенция, попитахме доцент Кръстев.

„Това са пациенти преди всичко от мъжния пол, които се оплакват от болки при ходене на къси разстояния – около 50, максимум до 100 метра, придружени с изтръпване най-вече в областта на пръсците, мравучкане. Като придружаващи заболявания това са най-често диабетиците, било то на инсулинова или неинсолинова терапия, дългогодишна артериална хипертония и дългогодишните пушачи. Тези три основни рискови фактори –хипертоници, активни пушачи и захарния диабет, са в основата на периферната артериална болест“.
Най-често пациентите, на които се е налагало отпушване на артерии  долните крайници през изминалите три месеца, са над 60-годишни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене