Заради незаличена фирма свалиха от власт спечелилия с 1 глас кмет на с. Теплен Л. Чаушев

Масова сеч на селски управници за същото нарушение и в Перник, 23 юни е най-вероятната дата за частични избори

Хаджидимовското с. Теплен започва да се готви за избори, след като Централната избирателна комисия предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на селото. Вотът се налага, защото местната Общинска избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избрания селски управник Левент Северинов Чаушев заради ненавременно заличаване на ЕТ „Левент Чаушев“. След разследване на ОИК, в което бе включена и КПКОНПИ, институциите доказаха, че фирмата е заличена чак на 02.02.2024 г., а е трябвало това да стане най-късно до 8 декември 2023 г.

Сигналът за закононарушението постъпи в ОИК – Хаджидимово миналия месец, подаден от опонента на Чаушев на местния вот през 2023 г. Живко Петелов. Тогава Чаушев, издигнат от „Партия на Зелените”, и кандидатът на ДПС Петелов стигнаха до балотаж. На поправителния на 6 ноември Чаушев стана кмет със 139 гласа /47,93%/ срещу само 1 глас по-малко за другия претендент за управленския пост.

Частични местни избори ще има и в други селища в страната, сред които е и кметство Люлин, община Перник. Там бяха прекратени пълномощията на Румяна Василева Цветанова, която по лични причини сама се оттегля от поста.

Този месец всъщност се оказа доста натоварен за ОИК – Перник, който прекрати пълномощията още на кмета на с. Студена Кирил Кирилов, който пропуснал да уведоми ОбС – Перник, че е предприел действия да прекрати участието си в „ТКК и С “ ЕООД и да продаде   ЕТ „Кирил Кирилов – КВС”.

Преди дни същата участ сполетя и кметицата на Богданов дол Венцислава Кирилова, допуснала същото нарушение на ЗМСМА – ненавременно освобождаване от дяловете й в „Х В Х09“ ЕООД.

Въпреки че още няма насрочени избори от президента Р. Радев за Теплен и пернишките села, най-вероятно определената от него дата ще бъде 23 юни 2024 г., когато вече има обявени процедури за няколко частични вота в цялата страна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене