Основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян е включен в концепция за интегрирани инвестиции

Основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян, който е важна пътна артерия за планинската област, е заложен в концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“. Концепцията на АПИ бе представена на обществено обсъждане днес в Общинската администрация в Смолян. Паралелно с ремонта се предвижда и укрепване на свлачищни участъци по довеждащи пътища, според представена от АПИ информация.

Общата стойност на инвестициите за ремонта на участък от пътя III-868 „Рудозем – Смолян“ е 30,3 млн. лв. Трасето не е ремонтирано през последните 30 г., а лошото състояние на пътя предизвика през 2023 г. протести от жители на села в района. За финансиране на проекта ще се разчита на програма „Развитие на регионите“. Вече е проведена тръжна процедура за избор на изпълнител на проекта, посочи при обсъждането Николина Чапанова от АПИ. Според нея това е изпреварваща стъпка по реализацията на проекта, който е включен в интегрираната концепция. Тръжната процедура е на финала, има решение за избор на изпълнител, което се обжалва на втора инстанция.

В концепцията са планирани и укрепителни дейности по пътища със свлачищни участъци – Борино-Тешел-Девин, Смолян-Стойките-Широка лъка- Девин, Чепеларе-Соколовци и др. Тръжните процедури за укрепителни и възстановителни дейности също са обявени и вече има сключени договори с изпълнител, който работи по проектирането по поръчката тип инженеринг. За укрепване на свлачищните участъци ще се кандидатства по програма „Околна среда“, а планираните инвестиции надхвърлят 4 млн. лв.

Общата стойност на заложената безвъзмездна финансова помощ за концепцията е 34,5 млн. лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене