Ти уважаваш ли ме: Денков с изненадващ ход, предложи на ГЕРБ-СДС… ВИДЕО

Трябва да се върнем отново на масата на преговорите, за да ги довършим и да има правителство, заяви той от Брюксел

Това е среща, която по рода си не е имало досега. Глобална среща за ядрената енергетика, която показва, че отношението към нея с промени“.

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков по повод лидерската среща на Европейския съюз (ЕС).

По думите му, на срещата е отчетено, че има рязка промяна в политиките на ЕС и Европейската комисия (ЕК). Обсъжда се доколкото е възможно бързо, но безопасно да се развие ядрената енергетика в Европа.

„Ще влезе финансирането на ядрената енергетика в общите инструменти за финансиране“, обясни той.

Денков посочи и как е обяснил на колегите си факта, че при предишното заседание им е казал, че се виждат за последно: „Аз не съм се сбогувал с никой. Казах „Довиждане, може би пак ще се видим“. Няма никаква драма в това кой ще представлява в България“.

„Колкото до обидите, нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от различни политици“, заяви той. „Никога не сте ме чули да искам извинения, защото в политиката няма място за такива игрички.

Ние не сме в детската градина, не сме в режима „ти уважаваш ли ме“, ние трябва да намерим решения“, отговори той на въпроса дали Асен Василев трябва да се извини на Мария Габриел.

„Имахме преговори. Преговорният екип от едната страна на масата стана, излезе и ни изненада, когато представи пред президента списък, който ние не сме одобрявали, и споразумение, което ние не сме одобрили и не сме подписали.

Трябва да се върнем отново на масата на преговорите, за да ги довършим и да има правителство“, заяви той.

„Мандатът е в ГЕРБ-СДС. Те прекъснаха преговорите.

Аз съм сигурен, че те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Ние сме готови и търсим варианти, които да бъдат приемливи при настоящата ситуация.

Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което аз лично съм изразявал към Мария Габриел, то беше счупено с този акт. Не мога да повярвам още как това успя да се случи“, каза Денков.

„Няма никаква промяна по отношение на Асен Василев. Това е най-добрият финансов министър, който аз познавам и искам да работя с него.

Но ние трябва да намерим начин да излезем от режима „този каза нещо на другия“ и да видим как ще съставим кабинет, който да може да решава проблемите“, подчерта премиерът в оставка.

Той повтори категорично, че в тези преговори никога не е бил обсъждан министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Обсъждахме министъра на енергетиката – това е вярно. Много от нещата, които бяха казани от другата страна за преговорите, не са верни“, изтъкна той.

По думите му, няма значение дали ще има правителство с първия или втория мандат – на всеки мандат трябва да се гледа като на национален.

Денков посочи, че има притеснение у европейските ни партньори, че ситуацията в България отново се дестабилизира. „Сега със загриженост питат: „Ще успеете ли да продължите нататък“. Всички са задавали този въпрос“, обясни Денков.

„Аз не мога да си представя друго обяснение за това, което се случи, освен че Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора и тя се е поддала. Това е проблем“, заяви той.

„Поканата трябва да дойде от мандатоносителя. Иначе ние сме готови за преговори“, подчерта той.

„До този момент, в който тя изчете имената по телевизията, изобщо не съм очаквал, че тя ще се случи. Повтарям, ние питахме сутринта има ли такава вероятност да се случи това да прочете имена, които не сме съгласували, тя каза „не“, заяви Денков.

Той даде своята интерпретация на събитията в деня на връщането на мандата: „Това означава, че някой се опитва да взриви тези преговори. Е, успя!“.

Денков разкри, че последният контакт, който е имал с Габриел, е бил преди срещата с президента. Тогава той ѝ изпратил съобщение „Моля да се чуем“. „След това се беше опитала да се обади след изказването при президента. Така че не, още не сме възобновили контактите“, поясни той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене