„Да вдъхнем нов живот“ в петричкото село Коларово

Кампания по залесяване на различни дървесни видове организират доброволци и кметството в петричкото село Коларово, по повод предстоящата Седмица на гората.

Идеята е, около алеята при влизането в Коларово, да бъдат засадени различни дървесни видове и храсти, които да облагородят мястото, предпочитано от местните хора за разходка и релакс.

„Нарекохме Кампанията „Да вдъхнем нов живот“ и мисля, че името си идва със самата идея. Защото мястото, което ще бъде облагородено, ще събере желанието на жителите на село Коларово и на институциите, да дадем един нов шанс за живот на малките населени места и на гражданското общество да бъде по-активно в подобни кампании. Това е една гражданска инициатива, защото от дълго време тази алея, която ще бъде озеленена, очаква да й вдъхнем нов живот и тя да продължи да изпълнява своите функции“, съобщи за Радио Благоевград Кристина Ръжданова, председател на Фондация „Проект Бранище“, заместник-председател на Сдружение „Български щит“ и един от инициаторите на кампанията.

Според нея, целогодишно жители и гости на село Коларово се разхождат по тази алея и е редно тя да бъде облагородена, така както заслужава.

„След залесяването, ще се разкрие една невероятна гледка към планина Беласица, така че, всеки, който влиза в село Коларово откъм Петрич, ще види една прекрасна алея на входа на селото“, категорична е Ръжданова.

Кампанията е подкрепена не само от местните хора, но и от кмета на село Коларово Евгени Мицков, от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и от разсадник в София, който ще дари 30 броя дървесни видове, основно чинари и три вида храсти.

„Стартът на кампанията ще бъде даден на 21 март на алеята в село Коларово, от 10 ч., ще очакваме всички, които имат желание, да се включат в залесяването. Ще им бъдат осигурени всички необходими материали като ръкавици и други, но най-вече да си носят доброто настроение и усмивките, защото на 21 март ще посрещнем пролетта. Какъв по-хубав начин от това да посрещнем пролетта с тази инициатива“, коментира още Кристина Ръжданова.

Тя съобщи, че Фондация „Проект Бранище“ е един от организаторите и на Националния конкурс за детска рисунка „Кестеновите гори и техните обитатели“, който се провежда съвместно с Дирекцията на Природен парк „Беласица“.

„Още от миналата година, заедно с Дирекцията на Природен парк „Беласица“, стартирахме една кампания за популяризиране на кестена и кестеновите гори, която представляваше засаждането на кестенови ядки с цел да бъдат отгледани кестенови фиданки, които съответно да бъдат засадени. Кампанията имаше голям успех, тъй като ние посадихме първите кестенчета, които столичната 136 детска градина ни дариха. Така, в село Коларово, посадихме първите, вече отгледани, 6 кестенови дръвчета. Заедно с Природен парк “Беласица” решихме да направим продължение на тази чудесна кампания с този конкурс“, коментира още председателят на Фондация „Проект Бранище“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене