Ако посетите град Якоруда до обед в съботен ден, ще попаднете на техния пазар /битак/. Тогава в града цари оживление. Хора от града и съседните села се разхождат и пазаруват.

Трещеник -местността и природата така ще ви очароват, че ще искате пак да се върнете на това прекрасно място.

Деца и възрастни в курорта Трещеник над град Якоруда вече могат да се насладят на любимия си бял спорт и да карат ски. Стига да има достатъчно сняг, че все още няма оръдия за направата на изкуствена снежна настилка. Туристите могат да се спускат на две писти – едната е с дължина около 500 метра, другата е малко по-къса и е подходяща за деца. Ремонтирани са и функционират двата влека край трасетата. Те са сертифицирани от контролните органи. Децата и младежите до 16-годишна възраст ползват съоръженията безплатно.

Целта на ръководството на община Якоруда е Трещеник да се превърне в предпочитано място за отдих на наши и чужди туристи.

Предстои изготвянето на дългосрочна стратегия за развитието на туризма в красивото кътче на Рила планина. Местната власт е в непрекъснат диалог с инвеститорите в курорта, за да се търсят общи решения. За да може да има добавена стойност за местните хора. Трещеник е сред малкото курортни местности, където няма презастрояване и е запазила автентичната си планинска красота.

Намира се в близост до Национален парк „Рила“, известен със своето разнообразие на растителни и животински видове, характерни ландшафти и обекти на неживата природа. Районът позволява практикуването на различни видове туризъм и спорт – пешеходни преходи, планинско колоездене и офроуд през лятото, каране на ски или моторни шейни през зимата.

Трещеник е удобен изходен пункт за множество пешеходни маршрути в Рила планина. Могат да се направят интересни екскурзии до живописните местности Нехтеница и Мечата дупка, Якорудския циркус и Якорудските езера, до Казанския циркус и Казанските езера, до Грънчарския циркус и Грънчарските езера. С джип или пеша по черен път може да се отиде и до язовир „Белмекен“ или до впечатляващата клисура Връви Секул.

Преминавайки през Якоруда няма как да не забележите внушителната постройка на църквата. „Св. Св. Кирил и Методий“ е късновъзрожденска православна църква, построена през 1912 година с труда на якорудчани. Иконите в храма в по-голямата си част са от дарения. В града има още една църква.

Старата хижа „Трещеник“ представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 51 места, с вътрешни санитарни възли и бани. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво.

Има туристическа кухня и столова. Между старата хижа „Трещеник“ и хотел-хижа „Трещеник“ има паркинг.

Местността и природата така ще ви очароват, че ще искате пак да се върнете на това прекрасно място.

Ако посетите град Якоруда до обед в съботен ден, ще попаднете на техния пазар /битак/. Тогава в града цари оживление. Хора от града и съседните села се разхождат и пазаруват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене