Край на безплатното паркиране в МБАЛ – Благоевград и на привилегиите за паркиране в синята зона

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев и ръководството на МБАЛ – Благоевград планират да се върне контролирания достъп за паркиране в лечебното заведение, стана ясно по време на днешната пресконференция на градоначалникът, предаде репортер на „Фокус“.

„Започваме работа, заедно с МБАЛ – Благоевград, за поддръжка и облагородяване на парковите пространства. Малка, но важна стъпка, за да не изглежда болницата като концентрационен лагер. Започнахме изкърпването на дупките по алеите и улиците, които се намират в болничния парк. В графика на Общинско предприятие „Чистота“ сме включили озеленяването и поддръжката на болницата. Това вдъхнови и ръководството на болницата, които миналата седмица направиха една страхотна доброволческа акция. Координирано с нас, затова ние след това да изнесем отпадъците. Тази седмица всичко ще се изнесе, както и падналите и отрязани клони“, каза още кметът на Благоевград.

По думите на Байкушев се предвижда също въвеждането на контролиран достъп на автомобили в болничния парк, като за целта ще бъдат поставени бариери, най-вероятно на четири места.

„В момента правим обследване на точките за достъп. Ще го направим така, както е във всички големи болници, които имат паркове. 15 или 30 минути ще е безплатното паркиране, така че да може да влезе такси или кола, да остави пациент, да може близки на пациент да влязат, да го оставят без да плащат. В същото време достъпът до парка ще е платен за всички. Това ще е част от реформата за паркиране в Благоевград“, коментира още градоначалникът.

Байкушев беше категоричен, че оттук нататък платеното паркиране ще бъде платено за всички.

„Ще предложа премахване на всякакви привилегии, включително за ръководството на общината. От ръководителя на „Паркиниги и гаражи“ бях попитан дали и моя номер трябва е в системата за синя зона, както е бил на предишния кмет, за да паркирам безплатно. Моят отговор е, че всички трябва да си плащат, начело с кмета. Безплатното паркиране вече трябва да е ограничено за хора, които имат нужда от това, за хора в неравностойно положение“, допълни кметът на Община Благоевград.

Той добави, че ползвайки уличната инфраструктура с автомобилите си, ние я рушим, затова ако искаме да се поддържа добре, то трябва да се събират достатъчно пари. Кметът Байкушев допълни, че с реформите се предвижда редуциране на трафика в централна градска част, а от това би следвало да се подобри качеството на въздух в Община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене