Николай Мелемов: Има по-богати градове от Смолян, но нямат нашето безценно спокойствие и ниска престъпност

– Г-н Мелемов, как се управлява при липса на държавен бюджет толкова дълго време? Как община Смолян реализира инвестиционната си програма?

– При управление на една община е важно да има предвидимост. Без бюджет такава няма, правим най-необходимото. Този мандат беше много труден – 2 години ковид, инфлация, икономическа и политическа криза, война.

Структурата на общината е такава, че няма как да има излишъци от инфлацията например.

През последните 2 г. за държавата просто нямаше общини

Приоритет са ни били нормалното функциониране на образователните и социалните структури и текущите дейности.

– Колко договора на общината трябва да бъдат индексирани и реално продължава ли да има риск да не бъдат реализирани някои проекти?

– Проектите, които изпълняваме, вървят. Някои обаче се забавиха. Когато финансирането по даден проект е европейско, няма проблем, т.е. Европа е в общините, а държавата отсъства.

В риск бе проектът за социалните жилища заради инфлацията и скока на цените на строителните материали. Фирмата се отказа да ги строи.

Успяхме с много енергични действия и непрестанни контакти с управляващия орган да се опитаме да го реализираме. Той ще бъде дофинансиран.

Ще има 36 жилища, вероятно ще се построят, но на етапи. В общинския бюджет няма средства да се индексира инфлацията. Всичко е с по-високи цени от времето, когато съответният проект е бил утвърден. Те просто ще се забавят.

– Остават месеци до края на мандата. Кое ви е най-важно да свършите през това време и какво още ви се иска да направите за Смолян?

– Държа много и съм убеден, че до есента проектът за ремонт и модернизация на планетариума ще приключи. Това е една от емблемите на града, най-хубавият и голям планетариум в България.

Работим и по проекта за откриване на ски писта за деца над градския стадион. Идеята не е общината да формира печалба, а децата да се научат да карат ски.

В близост има водоизточник, необходим за изкуствен сняг. Предвидени са ски влек, оръдия за изкуствен сняг, както и ледена пързалка. Пистата ще е с около 150 метра дължина.

Предстоят и инфраструктурни дейности. Сега се прави ул. “Анастас Стайков”, приключваме с “Висарион Смолянски”, където никога не е имало асфалт.
Предстои работа и в кв. “Трандевица”.

В града вече няма неасфалтирани улици

Почти всяко село си е поставило по някой приоритет и предстои да се реализира. Работата върви бавно, защото общината има 85 села.

Започна и подмяната на уличното осветление с монтаж на над 3 хил. LED лампи на мястото на досегашните натриеви и луминесцентни, което ще осигури над 30% по-добри показатели за ефективност и нов 10-годишен експлоатационен цикъл.

– Заведохте дело в Административния съд за високата цена на водата в общината. Направихте опит тази цена да бъде намалена и чрез общото събрание на асоциацията по ВиК. Какво следва оттук нататък и колко ще плащат гражданите?

– По две линии се върви. Първата е в съда и чакаме да се отмени решението на КЕВР за скъпата вода. Внесох предложение в асоциацията по ВиК да направят нов бизнес план. Предложил съм цената на водата да бъде 3,66 лв. с ДДС вместо 4,62 с ДДС.

Тя е изчислена на базата на разчети, направени от отчетените количества от 2022 г. на ВиК. Тази цена е изчислена при 350 лв. за мегаватчас, а цената на електричеството е паднала вече значително.

Операторът е предвидил да генерира приходи от около 15 млн. лева на година, а в същото време според разчетите, заложени в бизнес плана, за нормалното функциониране и издръжка на дружеството са необходими около 12 млн. лева.

Тоест на база некоректно изчислените нови цени, формирани при порочно проведена процедура, се очаква дружеството да реализира около 3 млн. лева на година свръхпечалба за сметка на потребителите.

60% от водата отиват по гравитачен път до домакинствата

в областта, защо трябва да бъдем в топ 3 по цена на водата в цяла България. За съжаление, държавата има 51% дял. Нейният представител – областният управител в Смолян, гласува “въздържал се” и затова не бе приета точката.

Според мен това е политическо решение. Има много доводи, че това не е реална цена, и смятам, че политиката надделя над логиката.

Няма да се откажа обаче, ще опитвам, докато възтържествува справедливостта.

– Не закъснява ли изпълнението на ВиК проекта? Хората говорят, че с месеци улиците им са разкопани, че се работи бавно и некачествено. Докога жителите на града ще търпят несгоди?

– Водният цикъл наистина се забавя и гражданите са в пълно право да се възмущават, включително и аз. Общината нито е възложител, нито партньор. Непрекъснато търсим контакт с фирмата изпълнител и водното дружество.

Не контролираме дейността им, но се стараем да работим в екип и настояваме бързо да се асфалтират улиците. Ул. “Дичо Петров” я оставиха половин година разкопана – хората приемат неудобството с търпение, но когато то продължи повече, се изнервят.
Непрекъснато настояваме пред фирмата да работят по-организирано, за да може да се асфалтира. Направих среща с изпълнителите на проекта и с фирма, която е специализирана в строеж на пътища, с настояване дейността по асфалтирането да се поеме от фирмата, за да го направи по-бързо и по-качествено.

– Виждате ли допуснати грешки от екипа ви и кои са най-големите проблеми на града, които останаха нерешени?

– Грешки сигурно има, но не виждам фрапантни, които да са решаващи за града.

Нерешен проблем остава организацията на движението

Започнахме с платени зони. Предстои да се реализира и идеята за запазени паркоместа по местоживеене срещу заплащане. Стараем се да става постепенно, а не рязко, за да не настъпва хаос и да се пречи на хората.

Коментираме и въвеждане на еднопосочно движение по някои улици. Стараем се да харчим финансите на общината за най-важните неща.

Гордея се с постиженията в образованието. Всички училища и детски градини са санирани и имат добри условия. Децата се отплащат с отлични резултати. От 10-12 години те са на челните места в страната по постижения в учебния процес.

С проект успяхме да променим изцяло пространството пред областната болница. Хората вероятно си спомнят какво бе преди това пред най-голямото здравно заведение. Имаме болница без дългове.

Всички отделения са ремонтирани. Въпреки че тя е държавна, общината се опитва да помага.

В социалната сфера по проекти и със средства на общината всички хора в нужда от раждането им до смъртта са обхванати. Нямаме бездомници и бедстващи хора. Това, което се иска от нас, е направено – функционира програмата “Топъл обяд”, “Личен асистент”, детски центрове, открихме и Дом за възрастни хора с деменция.

Добър показател е увеличаването на броя на туристите и през четирите сезона. Ако имаше по-добра инфраструктура, повече хора ще идват в планината.

Належащо е да се пусне трета лента по пътя от Пловдив

Необходима е обаче намеса на държавата, защото е неин ангажимент. Ще дам един пример. В Широка лъка пропадна общински път и го ремонтирахме за 3 дни. Две години не стигат на АПИ да ремонтира пропадане на републикански път край Стойките.

– Какви проекти е предвидила общината по плана за възстановяване и устойчивост?

– Във всички програми по плана, които са отворени до момента, кандидатстваме. Имаме подготвени около 60 блока за саниране. За Смолян са отредени около 30 млн. лева.

Дотук са санирани над 60 сгради и на практика в града няма да останат блокове, които да не са санирани. Хората видяха ефекта и са много активни.

Заедно с “Пампорово” АД ще участваме по плана за нов модерен лифт, който да свързва Смолянските езера с връх Снежанка и курорта. Това ще даде мощен тласък на туризма по един бърз и екологичен начин.

Ще кандидатстваме за дълбок сондаж на съществуващото находище на минерална вода в кв. “Влахово”. Сега водата изтича в река Черна, температурата е над 20 градуса, но при дълбок сондаж тя ще е по-топла.

Предстои да тръгне и проект, с който изгорялото училище в стария център на града да се превърне в младежки център.

Почти всички училища кандидатстват за STEM кабинети. Имаме проекти и по градска мобилност за спирки и екоавтобуси. Кандидатствали сме да се премести сегашният дом за възрастни хора от село Фатово в града, за ремонт и реконструкция на Художествената галерия в града и читалището в Смилян.

– Смолян ще е домакин на обичано и мащабно събитие в страната – фолклорния събор на Рожен. Тази година се вихри остра полемика около поставянето на пилон на поляните. Очаквате ли този спор да повлияе на истинския фокус на това събитие, има ли от какво да се притеснявате?

– Това ще е четвъртият събор, който правя като кмет.

Рожен е национално събитие. Ефектът е много патриотичен и сплотяващ,

запазва традициите и обичаите ни. Посещава се от над 300 хил. души. Организацията му е сложна. Правим всичко необходимо да ги посрещнем подобаващо.

Община Смолян няма никакви приходи от него, но това събитие трябва да остане. Винаги преди събора е имало някакви полемики. Общината се занимава само с фолклорната част, но не и с търговската. Нападките от политици са безпочвени, тъй като не съм чул конкретни неща, а само предположения, че можело да се случи това или онова.

– Близо 12 години сте кмет на община Смолян. Направеното от вас и екипа ви достатъчно ли е, за да поискате пореден мандат?

– Аз и екипът ми имаме самочувствието да поискаме отново доверие на хората. Задълженията на общината бяха 26 млн. лева, сега са под 5 млн.

Нямаме лихвени кредити и тежести за бъдещите поколения. Оставяме в прекрасно състояние училищната база, детските градини, в отлично състояние са и спортните обекти.

Смолян е едно от прекрасните места за живеене, особено за младите хора. Има и по-богати градове, но нямат спокойствието, красивата природа и най-ниската престъпност в страната.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене