Трус предизвика паника при съседите

Епицентърът на земетресението е в района на турския град Бурса

Земетресение от 4,1 по Рихтер е регистрирано  в района на Бурса, Турция, предаде Европейският сеизмологичен център. Трусът е станал в 15:14 часа местно време, предаде Евроком.

Епицентърът му е бил на 26 км от град Бурса, а дълбочината – 5 км.

Мощно земетресение може да прекъсне драматично износа на Турция

Сеизмолози очакват голямо земетресение да засегне Истанбул и района на Мраморно море в близко бъдеще. Турските индустриални райони Истанбул, Коджаели и Бурса, където е концентрирана по-голямата част от производството и се осъществява 51 процента от общия износ на страната, са изправени пред огромен финансов колапс в случай на евентуално земетресение.

Експертите призоваха за план за спешни действия, като охарактеризираха това като остър проблем, касаещ националната сигурност и дори суверенитета на страната.

Турция продължава да живее с реалността на земетресенията, докато югоизточните райони ежедневно се разтрисат, но „камбаните бият“ и за района на Мраморно море.

Раните от земетресението, което стана на 6 февруари 2023 г., разтърси дълбоко 11 турски провинции и отне живота на над 50 хиляди души, не са зараснали.

Експертите по земетресенията алармират, че това не е краят и че в близко бъдеще има сериозни опасения за голямо земетресение, което ще засегне региона на Мраморно море. Възможността за земетресение първо предизвиква безпокойство за загуба на живот. В този смисъл изследванията върху градската трансформация, касаеща укрепването на сградите в района, са засилени.

Друг опустошителен ефект от земетресението обаче, за който малко се говори, е въздействието му върху икономиката на страната. При земетресението през 1999 г. турската икономика претърпя икономически щети от около $20 милиарда. Щетите от последните две земетресения през 2023 г., от 7,6 и 7,7 по Рихтер са над $100 милиарда.

Имайки предвид това, специалисти разгледаха евентуалните икономически щети, които могат да възникнат, ако Турция претърпи нов сценарий на земетресение. Статистиката показва, че районите Истанбул, Коджаели и Бурса са изнесли общо $130,9 милиарда през 2023 г.

Това означава, че 51 процента от общия износ на Турция от $256 милиарда през 2023 г. е осигурен от тези три провинции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене