МРРБ си поиска обратно 550 000 лв., дадени за апаратура в Ковид отделението на МБАЛ – Гоце Делчев, ползвала се и от други болни

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов успя да пребори в съда искане на Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег – V-А Гърция – България“ 2014-2020 г. да й бъдат върнати до последния цент отпуснатите 289 160  евро за оборудване за Covid отделението, което общинската болница МБАЛ „Ив. Скендеров“ създаде по време на пандемията.

Програмата, чийто принципал е Министерството на регионалното развитие, наложи финансова корекция в размер на 100% по договор №29 от 26.05.2022 г., с който  „ГлобалМед С“ ЕООД достави оборудването за отделението.

Основният протест на „Интеррег“ бе, че медицинското оборудване е предназначено за диагностика и лечение на всички пациенти, а не само за болните от Covid-19. Освен това процедурата за намиране на фирма-доставчик станала не по обичайния ред, а била с директно възлагане, въпреки че нямало данни за неотложни обстоятелства, заради които се допуска възложителят да си намери една фирма и да й предложи директно да достави апаратурата. Липсвали и данни точно в този момент да има ръст на заболели от Covid-19, както и други обективни обстоятелства, които да предполагат спешното директно възлагане, твърдят юристите на МРРБ, според които и преди пандемията гоцеделчевската болница се нуждаела от такова оборудване.

Съдебният състав на ВАС, разгледал делото, обаче обяви протестите на МРРБ за неоснователни.

По отношение на основното твърдение, че оборудването ще се ползва и от други болни, извън заразените с Covid-19, магистратите са обърнали внимание, че това в никакъв случай не е нередно, още повече че и към момента няма данни да са разработени и одобрени за употреба медицински изделия, уреди и апарати, предназначени специфично за лечение и диагностика на Covid-19.

„Фактът, че даден апарат/артикул може да се използва и за лечение на „всички пациенти“, не отрича качеството му на такъв за диагностика и лечение на заразени от Covid-19 пациенти. Придобиването на медицински изделия по реда на чл. 13, ал. 1, т. 2 ЗМДВИППП не забранява използването им за лечение и на други пациенти. Противното твърдение противоречи на всякаква правна и житейска логика, предвид предназначението на всяко едно лечебно заведение – диагностика, лечение и рехабилитация на болни“, посочили са в съдебното си решение съдиите от ВАС.

За директното възлагане на министерството пък е припомнено, че с чл.  13, ал. 1 от ЗМДВИППП е предвидено изключение от задължителния ред за възлагане на обществените поръчки по време на извънредно положение и 3 месеца след неговата отмяна. В случая извънредната епидемична обстановка в страната беше до 31.03.2022 г., а договорът с „ГлобалМед С“ ЕООД е сключен на 26.05.2022 г. и попада в 3-месечния срок сред края на извънредното положение.

Освен че няма да си прибере обратно парите, отпуснати за МБАЛ в Гоце Делчев, МРРБ е осъдено да плати и 26 000 лв. на адвоката, нает от Община Гоце Делчев да я представлява в съда.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене