Обсъдиха атрактивни преживявания в областта на селския туризъм в Кюстендил

Заради своя богат микс от исторически, културни, природни и гастрономически ценности, Кюстендил е избран за Дестинация 2024 година на Pendara.bg. В тази връзка село Слокощица се проведе работна среща, предаде репортер на „Фокус“. На нея присъстваха зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, представители на Сдружение по туризъм – Кюстендил, председатели на читалища, занаятчии, стопани на ферми, самодейци.

От организацията посочиха,, че се ангажират да подпомогнат създаването и разработването на атрактивни преживявания в района, свързани с местната култура, обичаи, природа, история и гастрономия.

„Пендара“ планира да разгърне креативна рекламна кампания, чрез която да привлече приключенци към града и селата в областта.

„Аз дойдох още миналото лято с идеята да проуча района. Да видя какъв е потенциалът му за селски туризъм. Останах толкова приятно изненадана, че оттогава вече няколко пъти се връщам тук, за среща с някои бизнеси и с напреднали стъпки по създаването на преживявания. Фокусът на нашата организация действително е върху гастрономията и развитието на пазара на местни храни, но тук намираме и много добре запазена традиционна култура. Много преживявания биха могли да се организират по линия на кюстендилската сая, обичаите, брането на плодове, природата се съчетава много добре“, разказа Гергана Кабаиванова от Pendara.bg.

По думите й един от уникалните продукти за Кюстендил и региона е ракията, която би могла да се съчетае много добре с култура, изкуство и гастрономия. „Надявам се да мотивирам повече производители на ракия да се включат с такъв тип преживявания“, допълни Кабаиванова. Тя открои и кюстендилският зелник, който по думите й е уникален.

Зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов поздрави участниците в срещата. Той посочи, че Кюстендил и региона имат своя потенциал относно туризма, но трябва всички заедно да работят за реализирането на този потенциал. „Уверявам ви, че в лицето на Община Кюстендил имате партньор в това отношение – реализиране на съответните идеи и Кюстендил да се популяризира като туристическа дестинация“, каза зам.-кметът.

Присъстващите бяха запознати с различни модели за преживявания в селския и приключенския туризъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене