Общински съветници от Смолян внесоха предложение до министъра на културата за удостояване на Валя Балканска с орден „Златен век“

Общинските съветници от коалиция „Новото време“ и КРОС в Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев за удостояване на народната певица Валя Балканска с отличието „Златен век“ – огърлие и звезда, съобщи Коста Начев, председател на групата съветници и инициатор на идеята. Той посочи, че предложението им е певицата да получи наградата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура по повод Деня на народните будители през 2024 година.

Аргументите на общинските съветници са, че Валя Балканска десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. „Чрез нея духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор“, казват те.

Песента „Излел е Дельо хайдутин“ в нейно изпълнение е повод за национална гордост“, допълни Начев. В писмото съветниците от КРОС уточняват още, че през 1977 г. песента „Излел е Дельо хайдутин“ е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати „Вояджър“ заедно с творби на Бах, Моцарт и Бетховен.

„Валя Балканска е един доказал себе си творец с енергичен дух, а името ѝ е пример за подражание на младите хора, които имат дарба и желание да вървят по пътя на певческото изкуство“, пишат още общинските съветници.

Валя Младенова Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в маха Лъгът край смолянското село Арда. Кариерата й започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“. От 1961 г. участва без прекъсване на всички Роженски събори.

По повод нейната 60-та годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. През 2003 г. получава наградата „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. С Указ Nº 970 на Държавния съвет на Народна Република България е наградена със: „Заслужил артист“, с орден „Кирил и Методий“ -III-та степен, с юбилеен медал „1300 години България“, сребърен плакет от Берлин, почетни значки и други отличия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене