Френски сеизмолози казаха къде до България ще има нови много силни земетресения КАРТИ

Миналата година изключително разрушителни земетресения 7,6 и 7,7 станаха в Кахраманмараш на източно-анадолския разлом, допълват те

Сеизмолозите геофизици Пиер Анри и Ромен Буске, ученици на известния френски сеизмолог Ксавие Льо Пишон, който преди това е изиграл най-голяма роля в картографирането на разломната линия в Мраморно море, коментираха пред турският канал Халк ТВ нови земетресения, които могат да се случат в Турция, пише Марица. 

 

Миналата година изключително разрушителни земетресения 7,6 и 7,7 станаха в Кахраманмараш на източно-анадолския разлом. Имаше и голямо земетресение в Елазъг през 2020 г. Сега остава да се активира и друга част от същия разлом, а именно Бингьол, в Югоизточна Турция.

Следователно и там можем да очакваме голямо земетресение. Районът около Бингьол е много къс разлом, много по-къс от района на Кахраманмараш, така че логично трябва да се очаква много по-слабо земетресение от това в Кахраманмараш.“

„Разломът, минаващ под Хатай, Югоизточна Турция, продължава под морето и се простира до Кипър. Тук също има възможност за ново земетресение в морето. Това е възможно. Въпреки че ще причини по-малко щети в населените места наоколо, то може да е силно. Всъщност това е област, за която знаем по-малко. Винаги знаем по-малко за дъното на морето.

В момента не изглежда да има много напреднала сеизмична активност в морето. Но това означава риск от ново земетресение, след това на 6 февруари 2023, което срина над 50 на сто от сградите в района и остави хиляди хора без дом“, отбелязаха учените.

„Относно очакваното земетресение в Мраморно море, няма голяма промяна по отношение на най-вероятния сценарий. Районът на разлома от Силиври до Истанбул ще бъде прекъснат, като европейската част на 16 милионтия мегаполис ще бъде сериозно засегната.

Възможно е обаче да се разпространи и до сегмента преминаващ през Принцовите острови в Мраморно море, което при този вариант, ще засегне и азиатската част на града. При всички случай в Мраморно море очакваме трус с магнитуд 7,2-7,4 по Рихтер.

Според настоящия сценарий очакваме земетресение да се случи между Силиври и Истанбул. Но е възможно да се случи и по други по-малки разломи в Мраморно море. Всъщност това се случва много често.

Данните показват, че през 1912 г. имаше голямо земетресение в Ганос, Чанаккале. Ние смятаме, че образуваният тогава разлом се простира от Егейско море до централния басейн на Мраморно море.

От друга страна, при голямото земетресение в Измир 1999 г. разкъсването беше много по-сериозно на сушата. В исторически план е имало много повече земетресения в залива Измит, отколкото в централната част на Мраморно море.

Разбира се, възможността за ново земетресение с магнитуд над 7 в краищата на разломната линия Ганос и Измит е по-малка, но ако има земетресение над 7 по линията Силиври-Истанбул, където не е имало голямо земетресение поне от 1966 г., т.е. , ако има разкъсване, то ще засегне както сегмента Принцовите острови в Истанбул, така и залива Измит.

През 1766 г. разломът се е счупил с интервал от 3 месеца, сочи статистиката. През май тогава се е получило разкъсване в източната част, а през август имало друго разкъсване на запад в морето. И двата труса са били по-големи от 7 по Рихтер.

Последните изследвания показват, че разломът Силиври-Истанбул постоянно се приплъзва. Смятаме, че това ще бъде възможната граница на разлома между източния и западния сегмент.

Не е изключено предстоящото земетресение да е също двойно, като втори трус може да се случи след 3 часа, или до 3 месеца по-късно. Няма строго правило“, заключват френските геолози.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене