Мелник ще бъде домакин на семинар, насочен към тракийската култура и виното

Мелник ще бъде домакин на семинар, насочен към тракийската култура и виното. Научният форум „Траки, вино и култура“ ще бъде на 24 февруари от 11:00 часа в хибридна форма – физически в музея на виното в най-малкия град, както и онлайн чрез виртуално включване в платформа Zoom, каза за БТА организаторът Весела Василева.

Той се организира като съвместна инициатива с Международна научна конференция „Живо културно наследство: Опазване, практики, информационни технологии” и като част от научните мероприятия на Интердисциплинарна научна мрежа INIS и Европейската асоциация на фолклорните фестивали и е във връзка с 14-ти февруари – Професионален празник на българските археолози, Ден на лозарите и винарите и успение на Св. Кирил Славянобългарски, посочи Василева.

Тематични области и акценти, които ще бъдат разгледани по време на семинара, са за история и археология, етнология, фолклор, религия и вярвания, изкуствознание, компютърни науки, осигуряване на достъп до културното наследство, сериозни игри в областта на тракийското културно наследство и др, посочват организаторите.

Всеки с интерес в тази област може да се включи в научната част на семинара, след това има предвидена винена дегустация за любителите на виното, каза Василева.

Идеята за събитието на Василева, която решава да го организира за първи път през 2017 година в памет на майка ѝ, която е била дългогодишен зам.-директор в днешния Исторически музей в Казанлък и археолог. Във времето събитието придоби добра практика и устойчивост, и мога да кажа, че вече за седма поредна година имаме възможността да го осъществим, а за втора поредна година е и физически в Мелник, каза Василева.

Организаторите са създали и събитие във Фейсбук, където всеки заинтересован може да разгледа програмата на семинара.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене