14 кандидати се конкурират за директори на 8 училища в Благоевградско

14 са претендентите за директори на училища в област Благоевград, като най-много – трима, са кандидатите за Професионалната лесотехническа гимназия в Банско.

Както „Струма“ писа, на 5 януари със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов бяха обявени конкурси за директорите на 8 училища, чиито настоящи ръководители са временно изпълняващи длъжността или отговарят на условията за пенсиониране. След изтичане на срока за подаването на документи бе обявен и списъкът с имената на допуснатите до участие в конкурса.

За СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог и петричкото 3-то ОУ „Гоце Делев“ има по един кандидат, това са настоящите вр.и.д. директори Росица Тумбева и Снежана Митова. Също един претендент – Михаела Даскалова, има за ОУ „Климент Охридски“ в с. Борово.

В СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Брезница се конкурират временният директор Сефаде Хаджи и учителят по математика и информатика Ахмед Чолак. За ОбУ /Обединеното училище/ в Плетена претенденти са вр.и.д. директор Недко Парушев и учителят Валентин Доленски.

За Основното училище в с. Склаве кандидатите са също двама, но серд тях не е. досегашният и.д. Албена Нуцова. Имената на двамата кандидати – Божидар Харисков и Запрян Кандиларов, не фигурират в сайта на училище сред списъка с преподаватели.

В Профилираната гимназия в Петрич кандидати за директор са вр.и.д. Кристина Касабова и Христо Йорданов, който е редовен участник в конкурсите и предпоследно се кандидатира за директор на ПГ „П. К. Яворов“, на вече закритата Вечерна гимназия в родния си град Сандански и на Техническата гимназия. Бившата директорка на патричката гимназия Таня Георгиева този път не е подала документи за поста.

Най-много – трима, са кандидатите за Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, където директорката Елена Гюмова отговаря на условията за пенсиониране. Желаещи да я наследят на поста са зам. директорката Елена Хаджипопова и преподавателят Костадин Юнчов, който на последните избори бе и кандидат за кмет. Документи е подал и Иван Кадев. Проверка на „Струма“ установи, че не става въпрос за бившия управник на града, а за негов съименник.

Писменият изпит ще се проведе на 27.02. в сградата на благоевградското 5-о СУ „Георги Измирлиев“, като конкурсите за пръв път ще се проведат по нови правила. Допуснатите кандидати ще решат тест, който ще се генерира в МОН в деня на изпита и ще бъде единен за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути. За всеки въпрос има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса е 30 точки.

След това всеки от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на съответната образователна институция. Заедно с нея на самия изпит те ще трябва да решат и два конкретни казуса. За да се избегне субективния елемент, в МОН са разработени повече от 150 подобни казуса, които ще се генерират на случаен принцип в деня на изпита. Всички те се базират на реални ситуации, които са се случвали в българските училища и при които е било нужно не формално прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход. Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси, но само относими към съдържанието на концепцията на кандидата, казусите и спецификата на длъжността.

Изцяло променен е и начинът на оценяването, като всеки член на комисията трябва да го направи по предварително разработена скала, от 1 до 5.

Участниците в конкурса ще са без мобилни телефони, а целият изпит ще бъде видео и аудио заснеман.

Struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене