IV ОУ в Благоевград посрещна гости от 4 държави

18 учители от Северна Ирландия, Румъния, Турция и Литва бяха посрещнати с организирана програма с песни и танци в двора на IV ОУ “Димчо Дебелянов” в Благоевград.

Програмата продължи с училищна обиколка и посещение на часове, арт дейности и рисуване за учителите.

Вторият ден от посещението бе изпълнен с техники за работа при деца със специални образователни потребности и надарени ученици. Педагозите от Литва и Северна Ирландия презентираха как се справят и какви методики за работа използват в техните училища.

Колегите им от IV ОУ им показаха нагледно обучението, което Михаела Стамболийска прилага при нейните ученици, а именно ментална аритметика и успехите на децата в тази сфера. Учениците изумиха гостите с бързо пресмятане на двуцифрени числа наум и скоростно подреждане на пирамида на Рубик.

Даниела Боева показа автоматизация на звук “Р” в думи и изречения при деца със специфични трудности в обучението.

Посетени бяха часове по математика при Таня Филипова в 5.б клас, както и “АБА” системата за работа с деца със специални потребности от Симона Иванова.

Учителите посетиха Рилския манастир, като се впуснаха в приключението да преминат през Свещената дупка в пещерата на св. Иван Рилски, за да се пречистят духовно.

През следващите дни гостите имаха възможността да се насладят на няколко екскурзии и да опознаят Югозападна България. Посещенията им бяха в Банско, Добринище, Разлог, но най-много впечатлени бяха от минералните извори в Рупите и най-малкия град в България, Мелник.

Дейностите и обиколките бяха организирани от координаторката по европейските проекти в училището – Росица Чаушева. Тя, заедно с Цветелина Антова, успяха да разведат и да отговорят подробно на всички въпроси, свързани с историята на градовете и местностите.

През последния ден бяха раздадени сертификати, а успешното завършване на мобилността бе отбелязано с празнична вечеря, където специални гости от ансамбъл “Пиринска китка” изпълниха български традиционни танци, а Камен Михайлов очарова гостите с изпълнение на родопска каба гайда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене