Председателят на ОбС в Дупница с остра реакция след последната сесия

Председателят на Общински съвет – Дупница Костадин Костадинов излезе с декларация относно вчерашната сесия на местния парламент, предаде репортер на „Фокус“. „Считам за свой дълг, като председател на Общинския съвет в Дупница, да реагирам на случилото се по време на вчерашното заседание. Чувствам се огорчен от поведението на колегите и кмета, които превърнаха най-важната за годината сесия, в която се приема бюджета на общината, в срамно и позорящо ни зрелище, което с право възмути обществеността“, каза Костадинов.

Той посочи, че е длъжен да защити авторитета на местния законодателен орган, който е станал сцена на личностни нападки, низък тон и грозни пререкания, вместо да покаже пред обществеността, че изпълнява изначалната си функция – да работи единствено в интерес на гражданите.

„Политическият дебат винаги е полезен при търсенето на оптимални управленски решения, но когато се основава на разчистване на лични сметки и размяна на откровени обиди, цинични изрази и високомерни подигравки, е недопустим. В заседателната зала на Общинския съвет над всички нас е гербът на Дупница, националното знаме и иконата на нашия небесен закрилник Св. Иван Рилски. Пред тези символи, а и пред съгражданите ни, които са ни гласували доверие да управляваме родното им място, сме задължени да бъдем на нужната висота“, коментира още Костадинов.

По думите му всички опити да реагира с позволените му от Правилника на ОбС средства на вчерашното заседание, за да прекрати позорните сцени са останали без резултат.

Поради тази причина ще започне подготовка на Етичен кодекс на общинските съветници, кмета на общината и кметовете на населени места, който да регламентира поведението на т. нар. публични служители, които заемат изборни длъжности. Такъв кодекс, според Костадинов, се прилага в много от общинските съвети в страната.

„Досега не съм го предлагал, тъй като се спазваше сравнително добър тон по време на заседанията и нарушаването му беше инцидентно. Сега се налага тревожна тенденция на недопустимо поведение, водеща почти до блокиране работата на Общинския съвет и до пълно принизяване на функцията му. Етичният кодекс ще бъде съгласуван с юристи и председателите на групи в местния парламент, след което ще се подложи на гласуване“, каза председателят на Общинския съвет в Дупница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене