Близо 83 000 лв. забавени заплати и обезщетения констатира Инспекцията по труда през 2023 г. в Смолянско

През 2023 година Дирекция „Инспекция по труда“ Смолян е извършила 1218 проверки при планирани 1205. Това съобщи за „Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на инспекцията. „При проверките са констатирани 4749 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, като най-голям относителен дял имат нарушенията по организацията на дейността за осигуряване на здраве и безопасност. Най-характерните нарушения по организацията на дейността за осигуряване на здраве и безопасност при работа, констатирани при контрола през 2023 г. са: не се определят писмено видовете обучения и инструктажи, няма програма за провеждането на обучението и/или инструктажа, не се документира инструктажа, не се провежда обучение по безопасност и здраве при работа на лицата, които провеждат инструктажите и на длъжностните лица, които ръководят и управляват трудовия процес; липсват писмени инструкции за използване на работното оборудване, не се предоставя на работещите необходимата информация за рисковете за здравето и безопасността им“, обясни инж. Даракчиева.

Тя отбеляза, че през изминалата година е проверено изпълнението на 2623 принудителни административни мерки. Констатирано е неизпълнение на 80 предписания, от които 78 са били дадени за изплащане на забавени трудови възнаграждения и обезщетения. През 2023 г. в 26 предприятия е установено забавяне изплащането на длъжими трудови възнаграждения и обезщетения в размер на 82 717 лв. на 26 лица. След намесата ни са изплатени забавени месечни заплати и обезщетения в размер на 58 755 лв.

Инж. Даракчиева подчерта, че изключително ползотворна е съвместната работа на дирекцията с другите държавни органи, като например с органите на полицията при осъществяване на контролна дейност и при разследване на трудови инциденти, с Териториално поделение на Национален осигурителен институт Смолян във връзка с определяне на права – трудови и осигурителни на гражданите, с Дирекция „Бюра по труда“ и ТД на НАП офис Смолян, както и Регионална дирекция по горите – Смолян при извършване на проверка в горските територии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене