Общинските съветници в Петрич приеха бюджета на общината за 2024 година

Общинските съветници в Петрич приеха бюджета на общината за 2024 година с 28 гласа „за“ и четири гласа „против“. Общата рамката на бюджета е близо 80 млн. лева, като предвидените средства за делегирани от държавата дейности са 50 223 086 лева, а за местни дейности – 28 703 187 лева.

След като бюджетът бе приет, кметът на общината Димитър Бръчков каза, че това е почти 90% подкрепа и идеята е с такова единомислие да вървят през целия мандат. Той благодари на общинските съветници, защото като колективен орган са се обединили и са въвели единни правила за насърчаване на раждаемостта в общината. „Такава инициатива имаше и от страна на г-н Гогов, и от страна на г-жа Данаилова, но всички вие се обединихте около една единствена идея, която да бъде лансирана, която да бъде като един фундамент за развитие на нашето обществено съзнание“, каза кметът.

Преди дни председателят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова обясни, че предстои съветниците да разгледат две предложения, свързани със стимулиране на раждаемостта и да излезе една наредба. Данаилова каза, че в предложението за бюджета на общината е записано да бъде добавена точка към предложението на кмета, съгласно която да бъдат осигурени средства за реализиране на тази наредба.

Сред точките в дневния ред на третото редовно заседание беше и предложение от кмета на общината за изменение на структурата на общинската администрация. С 28 гласа „за“ и четири „против“, местният парламент прие да се увеличи броят на заместник-кметовете с още един по „Електронно управление, дигитализация и иновации“.

Съветниците приеха и правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, както и дадоха съгласие за кандидатстване на Община Петрич, в партньорство с общините Сандански и Струмяни, с проектно предложение за изграждане на капацитет за сформиране на местна инициативна рибарска група.

В началото на общинската сесия кметът на петричкото село Старчево Георги Кузманов запозна съветниците с проблема, свързан с изграждането на фотоволтаична централа в близост до селото. По-рано през деня жителите на селото затвориха за кратко пътя между Петрич и Сандански в знак на протест, срещу решение на ОбС за изграждането на централа. Кузманов посочи, че това не е в интерес на жителите на Старчево и поиска решение на проблема.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене