„Плевен БТ“ купува тютюна в Гоцеделчевско от днес

main_b

„Плевен БТ” стартира от днес изкупуването на тютюна в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Оценителните комисии ще започнат да купуват тазгодишната реколта тютюн от сортовата група „Басми“ най-напред от високопланинските села, като Бръщен, Црънча, Беслен и други населени места, заяви преди дни на събрание на тютюнопроизводителите в Гоце Делчев Михаил Дарев – представител за Гоцеделчевски регион на дъщерното предприятие на „Булгартабак – „Плевен БТ”.

Реално изкупната кампания на дружеството стартира от началото на декември в общините Кърджали, Харманли и Асеновград, съобщиха от пресцентъра на холдинга.

До момента компанията е сключила договори за изкупуването на 3300 тона тютюн от сортова група “Басми” в районите Гоце Делчев и Кърджали.

От „Булгартабак“ уверяват, че същевременно продължава изкупната кампания и в Североизточна и Северна България на сортови групи “Каба кулак” и “Бърлей”.

И този път „Булгартабак” участва в кампанията чрез дъщерното си дружество „Плевен БТ“ ЕАД.

В тази връзка от дружеството призовават тютюнопроизводителите за спазване изискванията на Правилника за прилагане на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодателни промени.

Преди дни на среща на земеделския министър Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите изкупвачи на тютюн, също са били обсъждани изкупуването на реколта тютюн 2014 и проблемите около качеството на продукцията и цената.

По мнение на изкупвачите, изказано пред министър Танева, тази година заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество от миналогодишната и част от нея не отговаря на минималните изисквания. Те посочили, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн, отколкото са договорили за изкупуване. Фирмите изкупвачи са поели ангажимент пред министъра на земеделието да приключат кампанията в срок.

От ресорното ведомство уверяват, че съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна.

„Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, подчерта на срещата  министър Танева.

Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на Българиякато страна производител на качествен тютюн.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на проведената в Гоце Делчев среща между тютюнопроизводители, представители на министерството и на основните фирми изкупвачи бе заявено, че кампанията се бави заради високата влажност на тютюните, както и заради неузрелите количества, прибрани от полето преди месец.

Представителите на фирмите също обявиха, че качеството на реколта тютюн 2014 година е по-лошо от предишната 2013 година.

Особено ниско било качеството на тютюните от първите беритби заради обилните дъждове. На събранието в Гоце Делчев представителят на „Булгартабак“ за Гоцеделчевско Михаил Дарев оповести и новите изкупни цени, на които дружеството ще изкупува продукцията, а именно за първа класа 8.60 лв., за втора класа 5.40 лв. и за трета класа 2.10 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене