Над 90 % от резервациите в Банско отложени, бизнесът пред дилема – затварят хотели и ресторанти или намаляват персонала…

Заради коронавируса масово отлагат резервации в курортите, които  вече са достигнали над 75% за страната. Тенденцията не подмина и Банско, където от бранша коментираха, че процентът на отлагания е още по- голям, като на този етап посещаемостта е само от епизодични единични резервации.

„Над 90 % са отлаганията на резервации в Банско, като от страна на туристи от Израел спадът е 95 %, но виждаме, че и на летището в София изобщо не пристигат туристи от западния свят. Минимални са отлаганията от български туристи, но и при тях се наблюдава тази тенденция. Лично говорих  с представител на един от големите туроператори, които си правят мониторинг на записванията и за съжаление има над 30 % спад на запитванията и резервациите в сравнение със същия период на миналата година, което е много притеснително. По отношение на отделните пазари март месец е традиционно силен за израелския пазар и там отлаганията са над 90%. Говорим само за един туроператор, но предполагам, че и при другите е така. Бих определил ситуацията като критична за бизнеса. В момента сме в един период на мълчание – телефоните не ни звънят за резервации, а само за отлагания. Докато започне летният период, а това са поне три месеца – април, май и юни, ние трябва да вземем много тежки решения – дали да затворим, дали да намалим състава, какво да правим. За пръв път сме поставени в такава ситуация”, коментира Малин Бистрин, председател на Туристическия бизнес в Банско.

Този уикенд хотелите в зимния ни курорт са усетили най- осезаемо отлива на туристи. Някои хотели са останали празни, като не е имало предварително отлагане на нощувки.

От бранша коментираха, че се очаква някои от хотелите да започнат да затварят още до края на тази седмица, тъй като са отложени почти всичките им резервации. Тази информация бе потвърдена от бранша.

В същото време предвид тежката ситуация, създадена от бързото разпространение на коронавируса в световен мащаб и последиците от това, включително и на българския пазар, от БХРА се готвят да излязат с декларация до правителството с конкретни искания. Във вчерашния ден те все още се обсъждаха, но бизнесът настоява за въвеждане на облекчения за работодателите по отношение на осигуровките на  работещите  на трудови договори, в т.ч. и на дължимите такива със задна дата. От бранша ще настояват облекченията да са за минимум петмесечен период, считано от март 2020. БХРА ще иска още  държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии, да се осигури безвъзмездна финансова помощ на работодателите с цел запазване на работните места, както и да се контролира истерията, която стига до всички по всички възможни канали. От бранша определят информацията като спекулативна. БХРА ще настоява още правителството да даде отговор на въпроса дали има  индикации за влизане в рецесия и какви са икономическите последици до момента за българската туристическа индустрия.

Очаква се декларацията да бъде внесена днес до министър- председателя Бойко Борисов и до министрите на финансите и на туризма Владислав Горанов и Николина Ангелкова и министъра на икономиката Емил Караниколов.

В декларацията се посочва още, че част от членовете на БХРА имат  до 75% отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и

развлечение вече започват да остават празни, хотелите  пусти, а това обрича на пълен срив и летния сезон.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене