Николай Бодуров: Каранга е голов хищник!

Николай Бодуров е роден на 30 май 1986 г. в Благоевград. Футболист, играещ за Пирин (Благоевград) и българския национален отбор. Играе еднакво добре като централен и десен защитник. Бивш младежки национал.

Прави дебют в А група през 2005 г. с екипа на Пирин 1922, с които изиграва 30 срещи и отбелязва 1 гол. С обединения Пирин (Благоевград) записва още 20 срещи, както и финал за Купата на България.

На 5 юли 2009 г. подписва 5-годишен договор с отбора на Литекс Ловеч. Официален дебют за „оранжевите“ прави на 1 август 2009 г. в мач за Суперкупата на България, загубен от Левски с 0:1. Първия си гол за „оранжевите“ в А група отбелязва на 25 март 2010 г., с който донася победата за 1:0 над Сливен

За 5 сезона с екипа на „оранжевите“, защитникът записва над 150 официални мача във всички турнири, а с изявите си се превръща в твърд титуляр и в националния тим.

На 1 август 2014 г. преминава в английския „Фулъм“, като подписва договор за 3+1 години за трансферната сума от 1 милион евро. В новия си отбор Бодуров носи фланелка с номер 6.

На 23 януари 2017 г., Бодуров подписва с ЦСКА (София) до края на сезона. Дебютира за ЦСКА (София) на 18 февруари 2017 г. На 6 януари 2020 г. Бодуров се разделя с ЦСКА (София) по взаимно съгласие.

На 30 януари 2020 г. Бодуров подписва с иранския клуб „Естеглал“. След само 3 изиграни мача Бодуров напуска отбора.

 

Николай Бодуров е един от българските футболисти, направили най-солидна кариера в последните повече от 10 години. Освен че бе твърд титуляр в националния отбор, той преминава през силни тимове като Фулъм и Мидтиланд. Той е и един от лидерите на Пирин, а отделно от това играе силно в ЦСКА и дори бе капитан на тима.

Изиграва 49 мача с 2 гола за националния отбор на България.

На 27 май 2020 г. Бодуров се завръща в родния си клуб Пирин (Благоевград). Опитът на защитника ще бъде от голяма полза на Пирин през новия сезон, тъй като отборът ще разчита на много млади футболисти.

 

– Ники, ти си бивш капитан на ЦСКА. Как виждаш битката за титлата този сезон?

– Надявам се ЦСКА да стане шампион. Според мен обаче Лудогорец ще е отново пръв в края на сезона. Те са на европейско ниво, привличат много класни играчи, няма какво да се лъжем. Имат организация и широчина в състава. Но пък в България може да се случи всичко. Помним, че през миналия сезон ЦСКА беше много близо до това да детронира Лудогорец, но се съжаление не успя. Факт е, че стадионът е много важен за феновете на ЦСКА, но пък и отборът не е ставал шампион от много години, така че трябва да се направи нещо по въпроса.

 

– Как виждаш Черно море, те все пак са лидер?

– Не ги виждам (смее се). Той и самият Илиан Илиев заяви, че много трудно Черно море ще издържи на това напрежение. Според мен те ще завършат в тройката, което също ще е голямо постижение.

 

– Ти са работил с Нестор Ел Маестро. Какво е мнението ти за него?

– Нестор Ел Маестро е европейски треньор, човек на детайлите. Той е отличен психолог, в това спор няма. Доколкото знам обаче, е фен на Атлетико Мадрид. Аз и преди съм говорил с него и му казах, че стилът на Диего Симеоне няма как да се хареса на феновете на ЦСКА. 90% от отборите идват на „Армията“ и се защитават. Гледат да паднат с по-малко.

 

– Феновете отново скочиха на Нестор Ел Маестро и призоваха ръководството да го смени. Възможно ли е?

– Много е трудно за един треньор, когато феновете са срещу него. Говорих с Ел Маестро преди мача на Пирин с ЦСКА. Факт е, че той вдигна отбора, но играта не е това, което привържениците искат. Единственият шанс Ел Маестро да остане треньор на ЦСКА и занапред, е да побеждава постоянно. Направиш ли го, никой няма да може да те критикува.

 

– В ЦСКА се върна твоят бивш съотборник Фернандо Каранга. Как оценяваш този трансфер?

– Познавам добре Фернандо Каранга и знам, че той е голов хищник. Влезе ли във форма, е много трудно да бъде спрян. Не знам обаче в каква точно форма е и от какви контузии е страдал. Дано бързо видим познатия Фернандо Каранга.

 

– Ти си действащ футболист на Пирин. Как върви подготовката на отбора за пролетния полусезон?

– Подготовката върви по нормален начин. Аз съм добре. Подготовката ще се види как е протекла като започнат мачовете. Ако има резултати в официалните срещи, значи всичко е минало по нормален начин. Ако няма резултати, е логично да не е минала по добър начин. На този етап ми се струва, че върви нормално. Няма нещо изненадващо или непредвидено.

 

– Предвид, че се подготвяте в България, имате ли нужните условия, за да се подготвите по възможно най-добър начин?

– Имаме изкуствен терен и друг, на който играем, когато е по-меко времето. Става за нормална подготовка и не е замръзнало. Бих казал, че условията са напълно нормални. Винаги може и по-добре да бъде, но може и да е по-зле. Подготвял съм се и в по-лоши условия, но и в по-хубави. Ако погледнем другите отбори в Европа и подготовките, които те правят, не бих казал, че имаме нормалните условия за професионален клуб. Но това е нивото в България и трябва да се съобразяваме с действителността тук.

 

– Финансовото положение в Пирин знаем всички, че не е цветущо. Към вас всичко изплатено ли е?

– На този етап няма забавяне на заплатите. Всички са изчистени и са навреме. Има за взимане премии, но това също ще се случи. Трябва да се уточнят някои неща с ръководството. Заплатите и плащанията са дадени и няма забавяне. Всичко е наред. Имаше леко забавяне по едно време, но от момента, когато новото ръководство застъпи, нещата се стабилизираха. Забавянията бяха с минимални срокове.

 

– Как е настроението в отбора?

– Напълно нормално е. Има усмивки и закачки, защото е такъв периода. Повечето момчета са българи, а когато е така, емоциите са по-големи. Колективът е на добро ниво. Всеки тренира и се старае. В съблекалнята всичко е на ниво.

 

– Мислиш ли, че ще успеете да се спасите през този сезон и ще успееш ли ти да помогнеш на Пирин това да се случи?

– Надявам се да успеем да се спасим и през този сезон. Предната година извадихме късмет. Надявам се през тази да имаме отново щастието да се случи. Но само с късмет няма да стане. Трябват и качества, за да се получат нещата. Отборът през годините е показал, че има характера да го направи. Има волята да се спасява в трудните моменти. Показали сме пирински дух. Когато отборът е опрян до стената, започва да играе най-силно. Да се надяваме, че и сега ще е така. Аз тренирам на сто процента и съм готов да помогна винаги. Това го преценяват треньорите.

 

– В какви отношения беше с доскорошния треньор Иво Тренчев? Разбирахте ли се?

– Чисто професионални отношения. За едни нормално е едно, а за други е друго. Затова казвам, че бяха чисто професионални отношенията ни.

 

– По едно време беше освободен от отбора. Какво се случи?

– Един от предишните треньори реши да ме освободи. Не искам да му споменавам името на този човек. Аз съм му го казал в очите. Той ме махна, защото му казах истината в очите. Имах договор за още година и половина. След като се махна той и дойде Радослав Митревски. Тогава имах още една година контракт. Като бях извън отбора, не съм взел нито един лев. Не ми плащаха тогава. Не беше добро финансовото положение и ги разбирам. После Митревски ме върна в отбора с опция и да му помагам и да тренирам. Той нямаше екип. Съгласих се и за мен беше удоволствие. Той за мен е изключително амбициозен човек и добър треньор. Надявам се да успее да се развие като такъв. Отборът тогава се сглобяваше в движение. Идваха някои футболисти, но не го оставиха да работи и не му дадоха нужното време. Сигурен съм, че щеше да има успехи. Така е във футбола. Знаем, че в тази игра никой не чака. На моменти тази игра е несправедлива. Това е футболът и няма какво да се сърдим.

 

– Как би коментирал представянето на Пирин в контролните срещи?

– В първата загубихме тежко от Струмска слава с 1:3. Те практикуват дефанзивен стил, а ние изпитваме проблеми срещу такива отбори. С Локо Пд не участвах и не мога да коментирам. С Марек добре играхме и изпълнихме тактическите указания. Вкарахме си възможностите и победихме. Общо взето всичко е нормално. С Локо Сф също се направи една добра контролна среща.

 

– Ще успеете ли да надградите?

– Да се надяваме. Ще се постараем и ми се иска от мач на мач да изглеждаме по-добре. Дано имаме шанса да се спасим, защото Пирин заслужава да бъде в Първа лига. Там му е мястото! Едно от най-важните неща за мен е да започне клубът отново да произвежда млади футболисти. През годините Пирин е дал много на футбола в България, а в последните години нещата не стоят по същия начин. За съжаление го няма това. Дано започне отборът отново да изкарва футболисти от школата. Надеждата умира последна!

 

– През 2024-та година какво си пожелаваш?

– Да съм жив и здрав аз, семейството ми и близките ми. Когато хората около мен са добре, другото не ме интересува. Това за мен е най-важното. В личен план това си пожелавам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене