Областната дирекция на МВР в Смолян търси парцели за конфискуваните автомобили

16 са отнетите автомобили в полза на държавата от август миналата година досега, след влизането в сила на новите наказателни мерки за отнемане на автомобили при управлението им от шофьори с алкохол в кръвта над 1.2 промила на хиляда. Това стана ясно на брифинг в Областната дирекция на полицията в Смолян днес.

Става въпрос за отнети автомобили, които са били шофирани от собствениците си. Когато автомобилите са шофирани от други лица, те заплащат стойността на автомобила на държавата, посочиха от ОД на МВР – Смолян.

Конфискувани са автомобили във всички полицейски управления в региона. Автомобилите стават все повече и от полицията имат проблем къде да ги съхраняват.

„В момента търсим парцели, на областно ниво. Наистина имаме проблем с автомобилите. Почти е запълнен капацитета на базата ни в Смолян с автомобили, които са били обект на полицейска работа в 10-годишен период. Полагаме усилия да намерим подходящи парцели да съхраняване на конфискувани автомобили, търсим от нашите структури на МВР – било в Гранична полиция, било в РСПАБ. тъй като има специални изисквания за начина им на съхранение“, каза старши комисар Цветан Цанков – директор на ОД на МВР -Смолян.

Той посочи, че на всеки конфискуван автомобил се прави оглед, за да се установи състоянието й към момента на конфискацията. В този й вид тя трябва или да бъде върната на собственика й след разследването или след края му да бъде предадена на НАП, от къде да я обявят за продажба.

През 2023 г. Областната дирекция на МВР в Смолян отново се нарежда в челните места по разкриваемост на криминалните престъпления на територията на страната, посочи старши комисар Цветан Цанков, след като представи кратък анализ на отчета на полицията.

Разкрити са 59,6% от регистрираните престъпления, при 61,8% през 2022 г. и средна разкриваемост за страната от 51,6%. Като извършители на деяния, разкрити през 2023 г., са уличени 271 души, при 295 през 2022 г.

„Ръководството на МВР е доволно от работата на дирекцията за постигнатите доста добри резултати. По доста направления сме на едни от челните места в страната“, заяви Цанков.

Той отбеляза като приоритети за тази година превенция на престъпленията срещу собствеността на гражданите, ефективно противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, пътната безопасност и домашното насилие. „Ние сме дирекцията, която първа в цялата страна проведе специализирана полицейска операция по линия на домашното насилие. Цялата Смолянска област е профилактирана, обиколени са всички насилници и е взето отношение“, посочи Цанков.

През миналата година криминалните престъпления бележат спад с 9,2% – регистрирани са 473 спрямо 521 през 2022 г. Увеличение има при престъпленията, извършени от неизвестен извършител – с 4,2%. В структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления, което се превръща в устойчива тенденция за обслужваната територия през последните осем години.

През 2023 г. се е увеличил броят на регистрираните престъпления против личността. Сред тях са две убийства, блудство с малолетно дете, разпространение на порнография, противозаконно лишаване от свобода, отвличане, принуда, закана с убийство.

По повод пътната безопасност бяха коментирани редица фактори за ПТП -та, като освен неспазване на Закона за движение по пътищата, се отчита и доста увеличения брой на автомобили в региона. С 2000 автомобила всяка година се увеличават автомобилите в областта, сочат данните на полицията.

Комисар Цанков обяви, че от понеделник в региона започва специализирана операция за установяване на случаи на нарушения по Закона за движение по пътищата от пешеходци. „Наистина пешеходците правят каквото си искат. Смятам, че в голяма част от случаите пешеходците имат вина за ПТП-тата с пешеходци. Първоначално ще правим забележка, но ще дойде момент, когато ще трябва да се глобяваме“, каза Цанков. Глобата за неправилно пресичане е 50 лв.

Полицията ще следи и да не се дават МПС на неправоспособни и непълнолетни водачи, тъй като зачестили такива случаи. „Особено извън града е пълно с такива. В малките населени места е пълно с такива нарушения“, каза Цанков. Той даде пример с предоставяне на багерчета, скутерчета и други МПС-та да се управляват от деца.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене