Кметът на Благоевград за дефицита в Бюджет 2024: Вълшебства не могат да се случат, дефицит се покрива само по един единствен начин

До края на 2024 година Община Благоевград ще трябва да намери начин, за да се справи с бюджетния дефицит, който тази година е в размер на 20 млн. лв. На пресконференция кметът Методи Байкушев обясни, че в бюджетните организации вълшебства не могат да се случват, а дефицит се покрива чрез извънредни приходи или чрез намиране на начин за допълнително финансиране, предаде репортер на „Фокус“.

Градоначалникът отбеляза, че в момента се прави анализ, след който ще стане ясно какви са вариантите пред Община Благоевград за стопяване на дефицита. Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че се предвижда вземането на нов кредит, Байкушев каза, че ако ще се тегли заем, то това ще стане само с решение на Общински съвет – Благоевград и след провеждане на обществено обсъждане. Той подчерта, че към настоящия момент няма изготвено и/ или внесено предложение за искане на нов креди.

„В бюджета за 2024 година ясно е посочено, че имаме 20 млн. лв. дефицит. По бюджетните правила дефицит се покрива с външно финансиране. Това са пари, които ние трябва да платим до края на тази година и затова казвам, че това е дупка в тазгодишния бюджет. Това не е общата задлъжнялост на общината, тя е около 50 млн. лв.“, коментира още той.

Кметът поясни, че вече са били предприети стъпки от страна на Община Благоевград за справяне с тежката финансова ситуация чрез сливане на три общински предприятия и оптимизиране на служителите в тях, както и чрез промяна в структурата на Общинска администрация. Друга от мерките е повишаването на данъците и такса „Смет“.

От думите на Байкушев стана ясно, че се водят разговори с институциите, които са финансирали Община Благоевград и тези, които могат да я финансират допълнително, като се обсъждат и варианти за разсрочване на задълженията.

„По сериозни средства в общинската хазна можем да вкараме, тогава, когато има инвеститори, когато има сделки с недвижими имоти, когато има ново строителство. Тогава влизат повече пари в общината. Това няма как да стане за 3 или 6 месеца. Трябва системна работа. Работим в тази посока. Проблемът е тази година, защото ние не може да направим вълшебство или да си нарисуваме пари, а те трябва да се похарчат сега. Ние нямаме избор“, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене