Земеделски производители протестираха край околовръстния път на Кюстендил

Земеделски производители от района на Кюстендил протестираха днес срещу водената държавна политика в сектора. Недоволните се събраха преди околовръстния път на Кюстендил при отклонението за село Слокощица.

„Най-важно е да отпадне забраната за оран, мониторинговата система, поради която цели стопанства остават без субсидии. Всеки район си има своите особености и специфики, не може политиката да е еднаква за всякъде. Тук земята е много тежка, лоша и ако не орем навреме, няма да можем да си подготвим нивите“, каза пред БТА Радослав Илиев от с. Коняво, който обработва около 1200 дка земя.

„Ще протестираме и няма да се приберем, докато не ни уважат исканията“, казаха недоволните. Участниците в протеста разказаха, че са максимално ощетени, защото продукцията, която са произвели е на доста по-висока цена от продажната й в момента.

„Повечето колеги работим на принципа 60:40. Имаме 60 процента нормативно признати разходи и 40 процента печалба. Няма как да излезем на минус. Ако излезем на минус, нито фирмите ще ни дадат торове и препарати, нито банките – кредити“, казаха още земеделските производители.

До затваряkе на пътя за ГКПП „Гюешево“ не се стигна. Подредените селскостопански машини и техника край пътя направиха шествие до отклонението за с. Пиперков чифлик по пътя Кюстендил-Дупница. В района имаше засилено полицейско присъствие, а преминаването на моторни превозни средства беше временно затруднено.

Протести на земеделски производители имаше и в района на село Пиперево, община Дупница.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене