Общински съветници от „Нашия Смолян“ инспектираха ремонта на Планетариума

Общински съветници от групата „Нашият Смолян“ посетиха Планетариума в Смолян, опитвайки се да получат информация относно напредъка по проекта за ремонт и доставка на ново оборудване. Съветниците не бяха допуснати в сградата от директора на Планетариума Цветелина Генчева и заместник-кмета Марин Захариев с мотив, че не би следвало да се пречи на инсталационните работи, които се извършват в момента в помещенията. Представителите на „Нашият Смолян“ заявиха пред Марин Захариев опасенията си от просрочването на проекта, който е трябвало да бъде приключен в края на декември 2023 г.

Съветниците от „Нашият Смолян“ са получили сигнал от граждани на Смолян, обезпокоени от забавения ремонт на Планетариума. Авторите на сигнала настояват общинарите да извършат проверка докъде са стигнали ремонтните дейности и доставката на нова апаратура. Стефан Сабрутев от групата „Нашият Смолян“ изрази сериозни опасения, че дейностите и доставките на апаратура ще трябва да се заплатят от общинския бюджет, тъй като проектът е следвало да бъде отдавна приключен и отчетен.

Проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ се финансира от два източника – безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и финансов инструмент, който е нисколихвен заем според информация от Марин Захариев. По думите му безвъзмездната помощ е приключила към края на 2023 г., а финансовият инструмент трябва да завърши до април. В момента се извършват инсталационни дейности по новото оборудване, за които се планира да приключат до края на април, заяви заместник-кметът.

Представителите на „Нашият Смолян“ възразиха срещу недопускането на съветници до сградата на Планетариума. Групата съветници казаха, че очакват на следващата сесия на Общинския съвет да получат пълна информация по ремонта и изпълнението на проекта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене