Цвети Ушева от Сатовча откри есенната сесия на Младежкия европарламент

main_bДнес в село Сатовча се очаква да се прибере отборът победител от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който бе на посещение в Европейския парламент в Страсбург.

Снощи, след като кацнаха на летище София, 24-те деца побързаха по телефона да разкажат за преживените емоции, за срещите в Европейския парламент и за гордостта, че именно ученичка от тяхното училище е дала старт на есенната младежка сесия.

Цвети Ушева от СОУ „Св. Св. Кирил и Методии“ преди дни застана на най-високата трибуна в Европарламента в Страсбург и откри заседанието на младежка сесия, в която участваха ученици от 28 държави.

Форумът се проведе на 28 ноември като част от европейския проект „Евроскола“.

„Изключително доволни сме от посещението в Страсбург. Запознахме се с много наши връстници от различни страни, с които ще продължим контакти и приятелства. Прибираме се силно впечатлени, с положителен заряд след преживените емоции и познания, което макар и за краткото време на нашия престой, успяхме да придобием”, коментираха учениците.

„Изключително вълнуваща бе срещата ми с талантливите деца от Сатовча“, сподели за ИНФОМРЕЖА  евродепутатът от Хаджидимово Мария Габриел.

„Това са едни невероятни деца, с които мога само да се гордея“, допълни Габриел. Тя разказа, че предварително поканила групата ученици от Сатовча, показала им пленарната зала и провела с тях задълбочена дискусия по темите на предстоящото им състезание.

”Говорихме за миграцията, енергетиката, младежките политики, бъдещето на Европа. Децата задаваха и много въпроси, питаха ме за позициите на Европейския парламент по много теми, а след това заедно разисквахме и приоритетите за новия мандат”, коментира Мария Габриел.

Икономическият растеж и създаването на работни места са били основните теми в дискусиите с младите хора от Сатовча. Учениците изразили мнение, че най-важно за България е ефективно да се усвояват еврофондовете и да се създават условия младите хора да останат в родината си.

Децата от Сатовча бяха придружавани от трима учители, от помощник-директора Джеват Дунчев, Маруся Лозанова и Цветана Янева.

Пътуването бе по повод спечелената голяма награда от отбора на училището в Сатовча на регионалното състезание по европейската програма „Евроскола”, което се проведе на 12 април в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене