Ще спрат ли аптеките в Пиринско да обслужват пациенти?

Аптеките в Благоевградска област, а и в цялата страна, могат да спрат да отпускат лекарства, заради неизплатени суми от НЗОК. За това алармира Константин Качулев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско.

„Здравната каса трябваше да изплати до 19 декември средствата, които аптеките са изхарчили за медикаменти от 1 до 15 ноември. Сумата е около 31 милиона лева. След преговори между Българския фармацемтичен съюз и Министерството на здравеопазването уж са осигурени някакви пари, но те са крайно недостатъчни. Те са в размер от около 10 %, което е около 3 милиона лева за цялата страна. По предварителни изчисления само в Благоевградска област дължимите суми са около 1 милион лева“, коментира председателят на фармацевтичнта колегия.
Той прогнозира, че всичко това ще затрудни работата на много аптеки и ще доведе до реален риск хиляди пациенти да останат без лекарства, изписвани от здравната каса, по празниците.

Качулев даде пример със заболяванията, които изискват много финансов ресурс от самите аптеки, като хепатит. За това заболяване медикаментите за един месец на един пациент могат да достигнат 33 000 лева. Ако аптеката работи с двама или трима болни пациенти, това означава, че ще й трябва оборот от 100 000 лева.

„В момента, в който аптеките не спазят сроковете за разплащане, дистрибуторите могат да спрат доставките и да не отпускат допълнително лекарства. Така НЗОК като договорен партньор на аптеките не си изпълняват съвестно задълженията и обричат някои болни“, подчерта Константин Качулев.

Според него тази криза буквално „чука на вратата ни“. Ако до 23 декември НЗОК не изплати по-голяма част от дължимото към аптеките, много от тях няма да могат да обслужват пациентите си.

„Миналата година бяха отпуснати 50% от средствата, които са дължими за същия период, но тази година те дори не покриват и ДДС-то на лекарствата, а до 14 декември данъкът за ноември се дължи, което означава, че колегите вече са внесли ДДС, а не могат да получат от НЗОК парите си. В момента сме в правителство в оставка, няма служебен кабинет и не искам да бъда лош пророк, но е възможно да се забавят и последващи плащания“, увери Качулев.

По думите му, фармацевтите от Петрич, Сандански и Благоевград са много обезпокоени и вече са търсили съдействие от Регионалната колегия да заведат  колективен иск срещу здравната каса, защото те имат договори с нея, тя не изпълнява задълженията си по тези договори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене