Такъв финансов кошмар не бе сковавал българите от 25 години насам

Рекордната инфлация направи с цените на храните нещо невиждано

Поскъпването на храните достигна нов близо 25-годишен рекорд. Повишението на цените на храните и безалкохолните напитки за 12-те месеца до края на ноември е с 26,6%, обявиха от Националния статистически институт.

Поскъпването на храните е по-голямо в сравнение с това по време на световната финансова криза през 2008 г. и е най-голямото от Жан Виденовата зима в началото на 1998 г. насам, предава „Труд“.

Като цяло годишната инфлация към края на ноември е 16,9%, показват данните на НСИ. Това е втори пореден месец на понижение на инфлацията, след като през септември беше 18,7%, а през октомври 17,6%. Основната причина за това е поевтиняването на горивата и плодовете.

 

Но въпреки поевтиняването на газ и бензина и това, че цените на тока за бизнеса реално са фиксирани от месец юли насам, благодарение на компенсациите за фирмите, цените на редица храни продължават да поскъпват. В резултат няколко поредни месеца има спад на оборотите при продажбата на храни. Хората купуват по-малки количества храна или избират по-евтини марки. Това е единственият начин за стопиране на инфлацията, категорични са финансисти.

Поведението на потребителите вече дава резултат. Ноември е четвъртият пореден месец на поевтиняване на олиото. През ноември са понижили цените на олиото с 1,6%, на маслото с 0,5%, и на маргарина с 1,4 на сто. Въпреки това, олиото и маслото са с 31,6% по-скъпи спрямо миналата година по това време.

След лекото поевтиняване на маслото и олиото, на първо място по поскъпване в рамките на година се изкачват млякото, млечните продукти и яйцата. Цените на тези храни през ноември са с 39% по-високи спрямо същия месец на миналата година.

Само през ноември ръстът на цените им е средно с 3,7 на сто, показват данните на НСИ. Само за месец яйцата са поскъпнали с 6,4%, пълномасленото и нискомасленото прясно мляко – с по 4,8%, кашкавала – с 3,8%, киселото мляко – с 2,7%, а сиренето – с 2,4%.

Заради високите цени много хора ограничават потреблението на тези храни, затова производители и търговци продължават да вдигат цените им, за да запазят печалбите си. Но свиване на потреблението е единственият начин за регулиране на цените на пазара.

При храните само в рамките на месец ноември най-много са поскъпнали зеленчуците – с 4,3%, показват данните на НСИ. Най-много са нараснали цените на краставиците – с 13,6%, доматите – с 12%, зрелия лук – с 2,9%, и кореноплодните зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 2,8%.

До голяма степен това се дължи на сезонни фактори и застудяването. Но голямо значение имат и търсенето и предлагането. Редица непреработени земеделски храни са поевтинели. Например има понижение на цените на зелето – с 14,7%, листните зеленчуци – с 9%, цитрусовите и южните плодове – със 7,3%, ябълките – с 2,6%, зрелия чесън – с 2,1%, и картофите – с 0,9%.

Отоплението поскъпна с над 24%

Вдигнаха цените на куриерските услуги със 17 на сто

Бензинът е по-евтин

Финансовите услуги на банките само за месец са поскъпнали с 5,7 на сто.

През ноември куриерските услуги са поскъпнали със 17%, показват данните на НСИ. Причината за това е ръстът при онлайн пазаруването покрай Черния петък, както и повечето покупки заради наближаващите Коледни и Новогодишни празници.

Повишението на цените на енергията за отопление през ноември е средно с 24,1%, обявиха от НСИ. Това се дължи на повишаването на цените на парното средно с около 40 на сто спрямо миналата зима.

Финансовите услуги на банките само за месец са поскъпнали с 5,7 на сто, показват още данните на НСИ. Печалбата на банките в страната само за първите девет месеца на годината е 1,5 млрд. лв., което е с 408 млн. лв., или с 37,4%, повече спрямо същия период на миналата година, показват данните на БНБ.

Пакетните услуги за почивка и туристически пътувания в страната през ноември са поскъпнали с 5,6%, автомобилните застраховки – с 3,3%, течните препарати за почистване на дома – с 2,5%, отоплителните уреди – с 2%, фризьорските услуги – с 1%, обувките – с 1%. През ноември са поевтинели централното газоснабдяване – с 41,2%, метанът за коли – с 36,7%, бензинът А-95 – с 1,8%, международните полети – със 7,5%, прахосмукачките – с 2,4%, лаптопите – с 2,3%, телевизорите – с 0,9%, пелетите – с 1,6%, дървата за отопление – с 0,1%, материалите за ремонт и поддържане на жилище – с 0,2%, продуктите за лична хигиена – с 1,5%, козметичните продукти – с 0,8%. През ноември обаче, са поскъпнали лекарствата – с 2,2%.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене