Навършват се 90 години от рождението на основателя на музейното дело в Петрич Димитрина Бъчварова

Навършват се 90 години от рождението на основателя на музейното дело в Петрич Димитрина Бъчварова, съобщиха от Историческия музей в града. Това е една личност, която безспорно заслужава нашето внимание, заради това, че е основател на музейното дело и е емблема за народополезна дейност, посочи за БТА Магдалена Шимова експерт „Връзки с обществеността“.

Първоначално Бъчварова започва като млад учител в Трето основно училище „Гоце Делчев“. Тя казва, че не може да преподаваш история, без да запознаеш децата със историческите събития, които се развиват на местна почва и това ѝ става нейно верую, каза за БТА Тодор Тараков – уредник „Нова и най-нова история” в музея. Първоначално Бъчварова организира учениците и прави кръжок „Млад историк“. „Тя беше много толерантен, тактичен човек, много голям педагог, с голям усет и умееше да насърчава децата“, каза Тараков, който също е бил част от кръжока.

Тя насърчава децата за научно-изследователската дейност и те започват да събират битови предмети, да търсят документи, снимки. Оформя изложбени кътове в училище със събраното от учениците, организира патриотични тържества. И на тази основа през 1964 година създава първата училищна музейна сбирка.

Две години по-късно, през 1966 година, се създава първата градска историческа музейна сбирка в Петрич, помещаваща се в частната къща на Мирчо Ангов. Тя е създадена с предметите, събрани от учениците и материалите от първите разкопки на античния град в местността Кожух тогава, по-късно се разбра, че това е Хераклея Синтика, коментира Тараков.

През 1972 година с решение на общинското ръководство партерът на читалище „Братя Миладинови“ е предоставен за експозиционна зала за исторически музей. За нуждите на неговото организиране и поддържане се налага Бъчварова да напусне учителската си работа и така става първият музеен работник в Петрич.

След безсънни нощи и всеотдаен труд на 12 октомври 1974 година официално е прерязана лентата на музея в Петрич. Особено важен е фактът, че всички материали, постъпили в музея, са дарение, коментират от музея.

През 1978 година по идея на Димитрина Бъчварова художникът Александър Дончев изработва герба на Петрич. През 1979 година по време на теренни обхождания с участието на членове на кръжока „Млад историк“ към музея тя открива край село Тополница Петричко неолитно селище, днес известно под името „Промахон-Тополница“, посочват още от музея в южния град.

Димитрина Бъчварова е автор на множество статии за родния край. През 1999 година, Македонския научен институт в София с участието на Научно-информационната група в Петрич издава авторския ѝ сборник „Петрич през вековете“. С решение на Общинския съвет на 11 октомври 2002 година е наградена с почетния знак на общината, допълват от Историческия музей. Умира на 3 май 2010 година в Петрич, допълват оттам.

Въпреки че започва музейна работа, тя не прекъсва връзката с учениците и до пенсионирането си продължава да води кръжока „Млад историк“, каза Тараков. „Обръщаме поглед и назад към миналото, към онези бележити личности, които са положили основите“, допълни Шимова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене