Предложение: Камери на медиците в спешното

Съюзът на парамедиците предлага екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери. Тази мярка е преди всичко защита за работещите там, смята Съюзът. Предложението идва няколко дни след решението на МВР с боди камери и видеорегистратори да бъдат снабдени полицейските екипи. Основната причина е безопасност и сигурност, както и контрол над действията им. В Бургас вече има 95 подобни камери и 17 полицейски автомобила с видеорегистратори. Това съобщиха от пресцентъра на Съюза на парамедиците в България.

„Камери в Спешната помощ има в много държави, като причината на първо място е борба с агресията и насилието над медиците. Във Великобритания например изследване показа, че парамедиците виждат голяма полза и инцидентите срещу тях са намалели драстично. В Австралия, САЩ и дори в Индия те също се използват“, посочват от Съюза на парамедиците.

Освен защита при агресия, записът от камерата може да служи за доказателство при жалби от пациенти и техни близки в случаи, когато не са удовлетворени от оказаната помощ. Така ще се докаже, че медикът е действал по алгоритъм и е направил всичко, което се изисква от него, а няма да има „дума срещу дума“, каквато е ситуацията в момента.

Друг аспект е приложението на боди камерите в ситуации с масови бедствия и аварии и извънредни ситуации – например пожари, наводнения, промишлени аварии, сериозни пътно-транспортни произшествия. Директни кадри на живо служат за надеждна и незабавна комуникация между медиците и централите. Не се губи време в обяснения, командният пункт вижда реалната ситуация и може да даде насока или да изпрати допълнителен екип с нужни медицински специалисти. Камерата помага и за видеодиагностика и телемедицинска връзка с лекари от различни специалности, които могат да дадат консултация и по този начин да спасят пациента или да предотвратят допълнителни усложнения.Телеграф

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене