Грандиозно откриване на юбилейното издание на „Сурва“ в Перник

С грандиозен спектакъл бе открито 30-тото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник тази вечер. Гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, зам.министърът на туризма Елена Георгиева, президентът на ФЕКГ Ларс Алгел, народни представители и други известни личности. Те бяха съпроводени до трибуната от сурвакари със запалени факли.  Фестивалът се провежда с медийната подкрепа на „Нешънъл Джиографик“. На сцената бяха поканени и представители на всички чуждестранни групи, които излязоха с националните си флагове в ръка.

Водещи на събитието бяха Елизабет Методиева и Ники Кънчев, които обявиха, че в следващите три дни Перник ще е столицата на европейската маскарадна култура. Ще е място, на което традицията среща въображението. Театър на вълшебството на светлините, където миналото танцува с настоящето.

„Вече 30 години този прекрасен фолклорен фестивал, който надминава границите на родината, границата на фолклорните елементи, границата на времето, на пространството, който носи вековните митове, легенди, култове, но най-вече носи българския фолклор, привлича хиляди гости.  Сигурен съм, че оттук нататък ние ще имаме претенцията да  се превърнем в най-големия световен фестивал. Нека заедно да се преборим за това, нека да скачаме за това. Защото, който не скача, не е кукер“, каза Росен Желязков, който е патрон на празника.

Президентът на ФЕКГ Ларс Алгел пък бе категоричен, че това е втория дом за представителите на организацията.

„Предишният ни президент – Хенри ван дер Кроон, бе почетен гражданин на Перник и за нас това е чест. Аз съм президент от 2018 г. и съм от северна Швеция. Впечатлен съм от развитието на „Сурва“ и на карнавала, също и от 30-то юбилейно издание. А това също е юбилей – 20 годишен, тъй като тук бе проведена и осъществена нашата конвенция в Перник. Тази година ние ще имам отново конвенция тук“, заяви Алгел.

„Дойде най-пернишкото време, времето за фестивал, времето на нашата Сурва. Ще се преплете мит с реалност, ще преплете миналото с бъдещето, ще преплете традициите. Който е дошъл на фестивала, е усетил тази енергия, усетил е духа. В следващите дни ще видите страшни маски, но зад тях се крият едни големи, силни хора. Мъже и жени, които пренасят през децата си този дух, тази енергия. Нека да изгоним злото, нека Сурва да пребъде“, се обърна към перничани и гостите на града кметът на общината Станислав Владимиров.

Веднага след това се разрази уникално шоу за сетивата. На сцената започна изпълнение на ударни инструменти, разположени във формата на сурвакарска маска, под чиито звуци заиграха танцьори. Имаше огнено шоу, много музика, песни и танци. Изпълненията се виждаха от всички страни на 360-градусовата сцена.  След това площадът се изпълни със сурвакари, които прогониха злото със страшните си маски и под звуците на звънци и хлопки.  Наслада на всички доставиха и фолклорните диаманти – близначките Мария и Магдалена Филатови.

Откриването приключи с пищни илюминации, които озариха небето над Перник.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене