Фермер от Червен брег нахлу на сесията в Дупница, бесен след думи на кмета Първан Дангов за фиктивни животни и монопол върху пасищата

Емил Гущеров скочи срещу градоначалника: Това е реваншизъм, Спас Милушев беше кандидат за общински съветник от ГЕРБ, ще заведа дело, използвате ваши близки и роднини, за да бъда очернен

Със скандали започна и вторият ден от прекратената сесия на ОбС – Дупница. Вчера високо напрежение провокира докладната за разделението на пасища на територията на община Дупница.

Както „Струма” писа, поради 6-часовите скандали в четвъртък общинските съветници гласуваха заседанието им да продължи и в петък. В последния работен ден от седмицата обстановката беше по-спокойна, но отново не мина без бурни спорове.
По докладна от дневния ред, свързана с пасищата, кметът Първан Дангов коментира, че коне се гледат поради по-големите площи, които биват отдавани за тези животни. Той коментира и различни похвати, които използват фермерите, за да получат субсидии. Градоначалникът поясни, че стопаните много често лъжат за броя на отглежданите от тях животни, с които кандидатстват за пасища. Затова даде заявка, че още другата седмица ще организира среща с ветеринарни лекари и ще започне фактическо преброяване.
„Ще проверим всички, които са заявили, че искат да получат пасища от Общината. Ще проверим и физически с колко животни разполагат и ще коригираме данните в техните заявления. Това става с насрещни проверки между Агенцията по храните, отдел „Здравеопазване на животните“ в Дупница и представител от Общината. Тоест, ние ще знаем, цитирам едно име: Георги Милушев от Яхиново, колко животни има, тъй като той е един от заявителите. Забележете, Георги Милушев-баща, Радослав Милушев-син, Спас Милушев-син. Трима човека от една фамилия кандидатстват за пасища на територията на общината. Ако мислите, че това е правилно… Аз не знам, но трима човека имат монопол върху пасищата на територията на община Дупница. И ако има нещо по-лошо от държавния монопол, това е частният монопол“, заяви кметът Дангов.
Само броени минути по-късно фермерът Спас Милушев нахлу в заседателната зала на кметството и застана пред микрофона. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов се опита да умиротвори бесния фермер с думите: „Моля Ви, това не е хан! Напуснете“!, а след това се обърна към останалите съветници: „Няма ли кой да го спре, няма ли охрана, утре така тук може някой да влезе с бомба…“.
Това обаче по никакъв начин не смути Милушев, който е от Яхиново и има ферма в село Червен брег, той се обърна към кмета Първан Дангов: „Още утре елате на проверка! Животните ми са реални, фермите ни са реални. Не съм се възползвал от нищо от Общината. Каня утре кмета Дангов да дойде на проверка. Няма да позволя моето име да се замесва по този начин“.

Стана ясно, че той е гледал заседанието онлайн и когато чул името си и това на своите баща и брат, светкавично тръгнал от своята ферма в Червен брег към сградата на общинската администрация.
Емил Гущеров пък добави, че Спас Милушев е бил кандидат за общински съветник от ГЕРБ и беше категоричен, че реваншизмът към хора от партията продължава.
Именно с Гущеров бе свързан и другият интересен момент от втората част на сесията на местния парламент. Той показа пред всички свидетелство за съдимост и допълни, че предстои да заведе дело срещу кмета Първан Дангов: „Ето тук пише „неосъждан“! Ще заведа дело, защото насаждате мнение, че имам осъдителна присъда. Използвате ваши близки и роднини, за да бъда очернен“.
Двамата се „захапаха“ по повод избирането на членове на комисия, която да се занимава с организирането на спортни състезания в Дупница. От „Глас народен“ предложиха международния съдия по кикбокс и част от ръководството на СК „Патриот“ Анна Минкова, докато предложенията на БСП и ГЕРБ бяха съответно Ивайло Петров и Емил Гущеров.
Като чу това, градоначалникът обяви категоричната си позиция, че ако съветникът от ГЕРБ бъде избран, той няма да сложи подписа си под заповедта.
На свой ред Емил Гущеров обяви, че е готов на компромис в името на разбирателството. „Връщаме се в 9 септември! Да не връщаме лагерите, един номенклатурчик ни заповядва. Заради това поведение волейболният отбор на „Марек“ ще радва жителите на друг град по лично настояване на кмета“, добави той.

Това вбеси отново Първан Дангов, който взе думата и заяви от трибуната: „Вие сте лъжец, г-н Гущеров. Никой не гони тима на „Марек“. Имах среща с президента на клуба Ивайло Константинов, на която присъстваха и заместник-кметовете Бойко Христов и Дафинка Георгиева. На нея Константинов заяви, че ще изтегли отбора от Дупница. Даже той предложи да регистрираме общински клуб за децата и ние се съгласихме. Знаех, че има организирана среща с родители на децата, трениращи волейбол. Константинов обяви пред нас, че не знае. Имаше обаче пост във Фейсбук на Даниел Александров за тази среща. Няма как Константинов да не го е видял и да не знае. Искаме да се изготви нова наредба за ползване на залата. В нея пише, че всички отбори плащат за залата. Само волейболът не плаща. Постъпленията, които те внасят, са от продажбата на билети от мачовете им. За година сумата е около 3000 лв. А волейболистите са с предимство при тренировките. Същевременно децата тренират от 21 до 23 часа. Няма как да се съглася децата да тренират волейбол, баскетбол или гимнастика по това време, като са на училище на другия ден. Предложих всички да седнем и да направим заедно график за залата. Волейболистите казаха: „Я си гледайте работата, ние сме донесли купи на този град, ние ще диктуваме правилата“. Скритият мотив на Константинов като политически лидер е, че не може активите на волейбола да са за кмет от друга партия. Преди беше лесно. Не може обаче да трупа актив на червения кмет“, заяви Дангов.
Емил Гущеров пък веднага контрира, че името на волейболния клуб все още е „Марек“, а не „ГЕРБ“, „Константинов“, или „Ришельо“.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене