7500 македонски граждани с право на глас в благоевградско село

избори

7550 македонци са с право на глас в благоевградското село Бело поле, съобщиха от районната избирателна комисия. Те имат постоянен адрес в населеното място и броят им непрекъснато расте през последните години, пише “Преса”. Въпреки внушителната цифра там ще бъде разкрита само една избирателна секция. От РИК обясниха, че не е необходимо допълнителни урни, тъй като практиката от минали избори показва, че чужденците с българско гражданство не упражняват правото си на глас. Очакванията са, че и на вота в неделя няма да бъдат активни.

“На евроизборите важаше принципа на уседналостта, докато сега той отпадна и всеки български гражданин може да пусне бюлетина, дори и да не е живял шест месеца в страната. Въпреки това едва ли ще има висока активност от македонците с двойно гражданство”, обясниха от районната комисия. Справката сочи, че на парламентарните избори през 2013 година регистрираните избиратели в селото са били 6711, от тях само 320 са упражнили правото си на глас. Броят на комшиите, които се записват на постоянен адрес в село Бело поле непрекъснато расте. През 2010 година те са били около 2000 души, сега броят им надхвърля 7000.

Местните жители пък са едва 800 на брой. Тъй като в населеното място няма толкова къщи, комшиите се регистрират основно на три-четири адреса. Не е тайна, че те взимат българско гражданство, за да могат спокойно да пътуват в Европейския съюз. Нито един от тях не живее постоянно в Бело поле. Другата причина е, че населеното място е близо до границата. Македонци има регистрирани и в близките села Селища и Логодаш. Според местния управник Иван Стойчев няма изискване за осигурен подслон на регистрираните на един адрес чужденци, достатъчно било да има пощенска кутия, в която да получават кореспонденциите си.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене