Карадайъ: Доган не беше съгласен да подам оставка, криза в ДПС няма

С Пеевски се надявам да станем втора или трета политическа сила, каза той

„Решението за оставката не беше лесно. Много дълъг период съм в ДПС, човек амортизира с времето. Има натрупана умора. Има ново поколение по-млади политици, които се позиционират в различни структури на партията, трябва да имат шанс за развитие. ДПС не е в криза. Нормално е да има промени в ръководните позиции“, заяви Мустафа Карадайъ пред БНТ.

По думите му е имал няколко разговора с Ахмед Доган преди да подаде оставка.

„Заявих му, че ще подам оставка, той не беше съгласен. Опитвам се да не бъда на политическия терен, за да се отвори пистата за процесите за бъдещето на партията“, подчерта Мустафа Карадайъ.

Той поясни, че в някои региони и структури на ДПС се работи само срещу финансиране.

„Притеснително е това да не се превърне в основен принцип в партията“, каза още Мустафа Карадайъ.

„2016 г., когато станах председател на ДПС, то беше в доста трудна ситуация. Поредната алтернатива на ДПС се появяваше, и цели структури се отцепваха от ДПС. На изборите през 2017 г. над 100 хил. гласа минаха от другата страна. През 2019 г. на евроизборите се видя, че алтернативният проект изчезна, но не можахме да възстановим загубените гласове. На местните избори видяхме, че се възстановява доверието към ДПС, но после дойде Ковид-кризата. След нея, през 2021 г. три пъти бяхме на избори. Депутатите на ДПС от този период бяха 26, и станаха 36, кметовете на общини – също се увеличиха, станаха около 50 кмета. Два мандата бях председател, преди това – два мандата бях секретар на партията; преди това – два мандата председател на МДПС. В централата на ДПС съм от 1996 г. – представяте ли си колко време е това?“, върна назад лентата Карадайъ.

Според него няма опасност ДПС да изпадне в криза.

„Но нетипични явления за обществото се възприемат, а понякога и се представят като криза и трусове. Нормално е в различните структури да има промени в ръководните позиции, включително и в председателя на партията. Нормално е да има промени и в изборните позиции – депутати, кметове, председатели на структури. Криза няма, трусове няма, каза още Карадайъ.

„Имали сме и трима съпредседатели през годините начело на ДПС, това не е изключение. Има различни групи ДПС-ари, дори идва едно ново поколение ДПС-ари, които са практични, хиперактивни, с много по-високи амбиции, с комерсиални виждания, които искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такова значение на ценностите на партията. И неслучайно Доган казва, че „пазарната демокрация изяжда ценностите“. Има друго поколение, преживяло Възродителния процес; хора, които са закърмили ДПС с ценностите му. Така двамата съпредседатели ще си допълват, няма да си съперничат – те са необходимо условие за взаимно допълване, каза още лидерът на ДПС в оставка. Допълва ми този вариант с двама съпредседатели – етнически турчин и етнически българин, защото те говорят на различните аудитории. ДПС вече трайно присъства и в местната власт, и в НС, в региони, където не живеят турци и мюсюлмани – Враца, Видин, Монтана, и др., като някои от кметовете са по 3-4 мандата. Със съпредседателството се цели да се даде отговор на различни групи ДПС-ари, каза още Карадайъ.

Бившият лидер на ДПС смята, че партията може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила.

„С Пеевски се надявам да постигнем това“, каза Мустафа Карадайъ.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене