Нов закон спира свободното пушене на наргиле на закрито

Да се забрани пушенето на наргилета на закрито предвиждат промените в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство и качени на сайта за съгласуване на правителството. В доклада на здравното министерство се посочва, че пушенето на наргиле е по-рисково за здравето от пушенето на обикновени цигари, заради въглените, чрез които се разпалва сместа за пушене. Там се споменава, че няма да бъде разрешено употребата „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“ в закрити помещения. Въвеждането на такава забрана се обмисля от години, но едва днес е формулирана в законодателна инициатива.

Също така се посочва, че във временните помещения пред заведенията, оградени често с найлонови стени и покриви, с които се заобикаляха забраните за пушене на закрито, вече също няма да може да се пуши. Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, от ведомството предвиждат промяна в дефиницията що е то закрито помещение. Под „закрито обществено място“ вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

„От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето“, се отбелязва в мотивите на вносителите.

Предвижда се също разширяване на изделията, които ще бъдат забранени за пушене на закрито. Вече няма да е забранено само тютюнопушенето, а ще е забранено пушенето на тютюневи изделия. Според дефиницията пък „тютюневи изделия“ са всички, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн. От това се разбира, че в обхвата попадат и електронните цигари, както и модерните напоследък бездимни тютюневи изделия IQOS.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене