Кметът Атанас Стоянов предложи шампионския тандем Николай Вакареев и Петър Мицин за почетни граждани на Сандански!

Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов входира мотивирано предложение до Общински съвет – Сандански за удостояване на треньорът Николай Вакареев и неговият възпитаник – Петър Мицин със званието „Почетен гражданин на град Сандански“.
Званието се присъжда за изключителни постижения, които безспорно Вакареев и Мицин извоюваха, особено през изминалата 2023 г., която бе изключително успешна за тях.
Николай Вакареев е треньор на шампиони. Един от най-успешните български треньори по плуване в България. Дълги години той е наставник и готви младите надежди в плуването в Плувен клуб „Вихрен“.

Вакареев е първият в историята на българското плуване треньор на световен рекордьор. Неотдавна, плувецът Петър Мицин спечели трета европейска титла за младежи и постави нов световен рекорд при юношите, които не бе постиган от 2014 г. Мицин покри и норматив А за олимпийските игри в Париж 2024. Като личен наставник на направилия феноменална година плувец Петър Мицин, Николай Вакареев заслужи и приза за треньор годината на община Сандански и Треньор на годината на България.

Неговият възпитаник Петър Мицин се превърна в емблема за град Сандански и модел на подражание за младите хора и спортисти. За своята крехка възраст, Мицин прославя Сандански и България, бележейки успех след успех в плуването.
През 2023 г. Мицин става световен рекордьор на 400 м., световен и европейски шампион с редица отличия и награди. Печели и отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 г. Печели и трето място на церемонията Спортист на годината на България за 2023 г. За община Сандански е носител на титлата Спортист на годината за две поредни години – през 2022 г. и през 2023 година. Печели и приза „Спортен Икар“ за 2023 г.

В края на месец януари, местният парламент ще вземе решение по внесеното от кмета Стоянов предложение за удостояване на шампионския тандем със званието „Почетен гражданин на град Сандански“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене