5 хижи в Пирин ще рециклират алуминиеви кенчета със специални преси

Специални преси за кенове са исталирани на пет ключови локации в Пирин планина. Инциативата е на Карлсберг България като жест на благодарност към хижите, които взеха активно участие във второто издание на кампанията „Пиринско Чисти планини“.

Иновативните устройства се намират на територията на хижите Яворов, Бъндерица, Демяница, Беговица и на лифта до Безбог край хижа Гоце Делчев. Те дават възможност на посетителите и туристите да допринесат за чистотата на планината, като в същото време улесняват хижарите в процеса на събиране и транспортиране на отпадъци.

Всяка от инсталираните преси може да побере над 1000 пресовани кена, редуцирайки обема на един кен 4 пъти. Това значително намалява пространството, необходимо за съхранение на отпадъци, което е особено важно в труднодостъпни планински райони, където извозването на боклук изисква допълнителни усилия и ресурси. Пресите не се нуждаят от електрозахранване, което ги прави устойчиви и подходящи за използване в отдалечени местности.

Алуминиевите кенове са сред най-рециклираните опаковки в света. За разлика от много други материали, алуминият може да се рециклира неограничен брой пъти, без да губи свойствата си. В България предаването на кенове за рециклиране все още не е широко разпространена практика, но инициативата на предприятието цели да промени това и да вдъхнови повече хора да участват активно в опазването на природата.

Второто издание на кампанията „Пиринско Чисти планини“ постигна добри резултати. Над 3 000 доброволци от цялата страна се включиха в 10 акции за почистването на Пирин, като събраха повече от 2 тона боклук на 6 различни места в планината.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search