Какво е бъдещето на рушащия се аквапарк в Благоевград, отговаря кметът Байкушев

С аквапарка се случват много хубави неща. Моята визия е: „Край на безстопанствеността“. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград Методи Байкушев. Към момента вече са предприети действия за обезопасяване на мястото, за да се спре разграбването, но и за да се предотвратят евентуални инциденти. „След като обезопасим мястото ще направим експертиза за неговото състояние, какво е положението, с какво разполагаме и ще го сравним с това, което е било, когато общината си го е взела при прекратяване на концесията“, поясни Методи Байкушев.

По думите на кмета на Благоевград предстои да бъде организирано истинско обществено обсъждане, по време на което гражданите на общината ще могат да споделят своята визия и идеи за развитието на аквапарка. Ще бъде дадена и информация – колко би струвало това съоръжение да се възстанови. За целта ще бъде възложена оценка, която трябва да установи какво е актуалното състояние на съоръжението.

„Ще кажем и какви са възможностите за възстановяване – дали с общински пари, дали с концесия, дали с европейски проекти или държавно финансиране. Със сигурност общината няма да тегли заеми, за да прави това съоръжение“, подчерта градоначалникът.

Пред представителите на медиите Байкушев сподели и един добър пример за семейство американци, установили се в Благоевград, които към момента полагат доброволен труд и заедно с Общинско дружество „Чистота“ разчистват аквапарка. „Те искат да помогнат и да организират обществена енергия с доброволен труд, за да се направи почистване на мястото. Искат и да вложат някакви средства, не говорим за милиони, но идеята е да се направи общностна инициатива, за да пуснем това съоръжение да работи“, коментира още кметът Байкушев.

Във връзка с част от коментарите в социалните мрежи, според които целта на новото общинско ръководство е аквапаркът да бъде съборен и на негово място да се изгради жилищна кооперация, градоначалникът заяви, че категорично това няма да се случи. От думите му стана ясно, че това място ще остане общинска собственост, като ако се налага да бъде разрушено, в диалог с гражданите на Благоевград ще се вземе решение дали там да има басейн, парк, спортна площадка или нещо друго.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене