Над 15 000 проверки са извършили горски служители от Кюстендил

Над 15 000 проверки са извършени на територията на РДГ Кюстендил в областите Кюстендил и Перник през изминалата 2023 година. Проверявани са сечища, транспортирането на дървесина, както и на местата за преработка на дървесина. В числото се включват и проверките на ловци и риболовци.

Най-многобройните проверки на горските служители се отнасят до транспортни средства, превозващи дървесина. Съставени са били общо 490 акта за установени административни нарушения, конфискувани са 878 куб. м. дървесина. Начислените глоби са в размер на 75 хиляди лв., а 15 административни преписки за по-груби нарушени са предадени на прокуратурата, съобщи директорът на РДГ Кюстендил Здравчо Тодоров.

Общият брой на жалбите през годината, подадени до Регионалната дирекция по горите, са 15. „В по-голямата си част те се отнасят до нарушение на горските пътища и горски сечи. Често пъти жалбоподателите обаче не са запознати с нормативната база и нещата на място се оказват различни“, каза Тодоров.

През последните десет години на територията на Регионалната дирекция е най-голям делът на умишлените пожари – 185. От небрежност през този период са възникнали 106 от пожарите, а други 42 – по неизвестни причини. Най-много са били пожарите през 2019 година, откогато в дирекцията отчитат намаление, като през тази година броят им е 41.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене