Откриват инсталации за компостиране и за предварително третиране на битови отпадъци за Дупница, Бобов дол и Сапарева баня

Изградените инсталации за компостиране и за предварително третиране на битови отпадъци за общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня ще бъдат открити официално на 28 декември, съобщиха от общината в Дупница. Договорът за безвъзмездна помощ е подписан на 18 декември 2018 г. и е с краен срок на изпълнение 31 декември т.г., казаха за БТА от общината. Той е на стойност 12,629 млн.лв., а безвъзмездното финансиране по него е на стойност 8,6 милиона лева.

Общата цел на проекта е да се намали количеството депонирани отпадъци в трите общини, чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци, с цел поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци за депониране и увеличаване на дела на рециклираните и оползотворените отпадъци.

Двете инсталации ще обслужват трите общини и ще са разположени на територията на община Дупница в границите на проектирания Регионален център за третиране на отпадъците, включващ и регионално депо за общините от Регионално сдружение „Рила Еко“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене