Първите автомобили потеглиха по новия Покровнишки мост

Две години след поройните декемврийски дъждове, които компрометираха стария мост над река Струма край село Покровник, новото мостово съоръжение вече е готово и пуснато за движениена автомобили, предстои въвеждането му в експлоатация, предаде репортер на „Фокус“.

С пускането на движението по Покровнишкия мост бе решен сериозен проблем за жителите на няколко благоевградски села, на които в последните две години им се налагаше да използват обиколен обходен маршрут, за да могат да се придвижват до Благоевград и региона.

Съоръжението бе пуснато за движение от представители на институциите, сред които: г-жа Десислава Паунова – член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, областният управител на област Благоевград г-жа Мария Димова, кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, Иван Кунев – Управител на Областно пътно управление – Благоевград, строителят на обекта и кметовете на селата в близост.

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев каза пред журналисти, че с изграждането на нови мост е решен огромен проблем за жителите на няколко населени места – Падеш, Габрово, Покровник, Дебочица, Мощанец и на част от бизнеса, който се намира в Индустриялната зона.

„Доволни и щастливи сме, че най-накрая този проблем е решен. Временно пускаме движението по моста, тъй като има известен технологичен период докато се свика държавна приемателна комисия, за да може да бъде въведен в експлоатация. Мостът е напълно безопасен, направени са всички обследвания. Хората могат да бъдат спокойни и да започнат да го използват още от днес“, добави Байкушев.

Той изказа благодарности към всички институции, отговорни за изграждането и пускането на новия мост.

Коментирана бе и темата, свързана с парите, които Правителството ще отпусне на всички общини с готови проекти.

„Подали сме 22 улици, един парк, изграждане на приют, имаме пари и за проектиране на нов паркинг“, добави той.

Стана ясно също, е Община Благоевград ще получи около 50 млн. лв. за реализирането на проектите си.

„50 млн. лв. са целевите средства, те са ни дадени за конкретни проекти, които трябва да изпълним. За част от тях има сключени договори. Оттук нататък община Благоевград приключва с порочната практика да се работи по инхаус поръчки към общински дружества, които нямат капацитет и започва да работи с рамкови споразумения“, подчерта той.

Областният управител на Благоевград Мария Димова от своя страна каза, че изграждането и пускането на моста е плод на много работа, затова изказа благодарности към всички участници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене