Над 2900 превозни средства са проверени в хода на акция „Зима“ в Смолянско за месец

17 специализирани полицейски операции са проведени в хода на традиционната акция „Зима“, проведена от 15.11.2023 г. до 14.12.2023 г. на територията на област Смолян, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян. Акцията включваше три тематични направления, ориентирани към различни категории участници в движението – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“.

Основната цел на превантивната кампания на “Пътна полиция“ бе за подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия, посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили.

В хода й по пътищата на областта бяха реализирани 17 специализирани полицейски операции, като паралелно се провеждаха и регулярни проверки за безопасността на движението.

Контролните органи са проверили 2907 пътни превозни средства, установени са 18 случая на управление на МПС с различни технически неизправности, като 8 МПС са временно спрени от движение, поради наличие на технически неизправности, създаващи риск за безопасността на движението.

На нарушителите са наложени санкции. Съставени са 73 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата, наложили са 161 глоби с фиш по същия закон и 9 глоби с фиш на пътници. Взето е административно отношение спрямо един водач на ППС с животинска тяга/каруца/. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 14 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като им е наложена глоба с фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили 3 предписания до органите на АПИ и 24 до местните администрации, за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка.

Организацията и дейностите по акция се проведоха от отдел „Пътна полиция“ по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, Българският Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене