Шахматен коледен турнир в Сандански ще събере участници от пет държави

Шахматен коледен турнир в Сандански ще събере участници от пет държави. Надпреварата е традиционна и ще се състои на 23 декември от 10:30 часа. В нея ще участват около 140 шахматисти от България, Република Северна Македония, Гърция, Люксембург и Украйна, като между тях има петима международни гросмайстори, каза за БТА Стефан Давидов, президент на шахматен клуб „Давидов“.

Турнирът ще премине в три фази. В първата имат право да участват състезатели с международен рейтинг (ЕЛО) по-голям от 2000 – това са професионалистите, където са петимата гросмайстори към момента. Във втората фаза ще се включат шахматисти с международен рейтинг по-малък от 2000, като това са основно любители. А в третата фаза участие ще вземат деца до 14 години, обясни главният съдия на турнира Венцислав Инкьов.

Фестивалът е официално представен в Световната шахматна организация (ФИДЕ) за изчисляване на международен рейтинг, допълни той.

Давидов припомни, че турнирът е под патронажа на Община Сандански и се организира за четвърта поредна година. Наградният фонд е около 3500 лева, има и предметни награди.

Всички желаещи да участват могат да се запишат до 22 декември.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене