Дискусионен форум в Банско – Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм

Град Банско беше домакин на първия изнесен дискусионен форум на Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС, който се състоя на Студентския празник 8 декември. Събитието постави акцент върху темата „Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм“.

„Една от основните цели в общата политика на Катедрата е да работим за развитие на Бранд България като здравна дестинация в четири сезона и да помагаме за изявата на туристическите райони и локации, които имат голям потенциал за развитие на здравен туризъм“, заяви при откриването на форума проф. д-р Мариана Янева – ръководител на Катедра „Икономика на туризма“. По думите ѝ е крайно време да престанем да комуникираме туризма като летен и зимен и да започнем да говорим за четирисезонен туристически продукт с фокус върху здравния туризъм. Поставянето на тези приоритети е в духа на общата европейска политика за ребрандиране на Европа като здравна дестинация.

Много често за планинските ни курорти се говори като за зимни ски курорти, но те са много повече, смята проф. Янева. Освен ски туризма планинските дестинации могат да развиват и рекреативен планински туризъм, който се свързва със СПА, уелнес и балнеотуризма. Именно Банско може да се утвърди като успешна здравна дестинация за рекреативен планински туризъм и да даде добър пример на останалите дестинации.

Специален гост на дискусионния форум беше кметът на Община Банско Стойчо Баненски, според когото такива форуми и събития са бъдещето и трябва да бъдат приемани като възможност за обсъждане на идеи и решения за развитие на града и целия район. „Мястото на кмета на Банско, който и да е той, е точно на такива форуми, защото градът вече се е доказал като туристическа дестинация и има огромен потенциал за допълнително развитие“, заяви г-н Баненски. По думите му Общината ще бъде добър домакин, партньор и съмишленик в реализирането на дискусионни събития и надграждане на добрата основа, която имат курортът и район Рила-Пирин. „Администрацията ще се вслушва в гласа на бизнеса, ще се обсъждат всички идеи и ще се взимат съвместни решения с голяма представителност на бизнеса“, подчерта кметът.

Според него е много важно да говорим за туризъм в четири сезона, защото във времето Банско се е утвърдил както като зимен, така и като летен курорт. Напоследък обаче профилът на летните туристи се е променил. „Самите туристи не са старите туристи с окъсаните раници, вече идват добре екипирани, подготвени за планински туризъм, повиши се и тяхната платежоспособност“, отбеляза кметът на Банско. По думите му трябва да се използва потенциалът в сегмента на туристите, които идват в района и не стоят само на едно място, а уплътняват времето си, активни са и посещават много туристически места в рамките на няколко дни. На фона на това трябва да се мисли в посока развитие на туристическия продукт, така че да отговори на тези тенденции и да се възползва от възможностите за развитие на есенния и пролетния сезон с фокус върху здравния туризъм, смята г-н Баненски.

Домакините на дискусионния форум доц. д-р Ася Панджерова и Димитър Кръстев – управляващи директори на Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, посочиха, че събитието е естествено продължение на срещата в Банско с представители на институциите, всички местни власти и бизнеса по случай старта на зимния сезон. Според тях бизнесът има нужда от подобни дискусионни събития, на които да се обсъждат възможностите за развитие и съвместните усилия за разрешаване на предизвикателствата пред сектора на туризма. Доц. Панджерова посочи, че Банско и район Рила-Пирин имат изключително голям потенциал за развитие на автентичен целогодишен туризъм с гостоприемство в четири сезона, което да бъде еталон за висок стандарт. В рамките на Апартхотел Лъки Банско мениджърският екип ще се стреми да докаже тази максима. Тя обърна специално внимание и на професионалното развитие на кадрите в туризма, като подчерта ключовата роля на висшето образование и комуникацията между университетите, администрацията и бизнеса в подготовката на качествени кадри.

Представители на местния бизнес, които също се включиха във форума, също са съгласни, че е необходима по-широка платформа за дискусии и търсене на конкретни решения в туризма. „В областта на здравния туризъм Банско е много напред, но ни липсва експертната помощ, която да създаде свързаността и достъпността до Банско за чуждестранните туристи, да се изградят връзки с добрите лекари и медици, да се развият допълнителните услуги и да се подготвят достатъчно екскурзоводи и планински водачи“, коментира Рая Коева-Вълкова – член на УС на Съюз на туристическия бизнес в град Банско. Тя посочи, че експертите от Съюза са автори на новата Стратегия за развитие на устойчив туризъм, като Банско е една от малкото общини, в които бизнесът е пряк участник в създаването на туристическата стратегия. В този документ са идентифицирани всички възможности за развитие на здравен туризъм, а бизнесите вече активно предлагат здравни пакети. „Здравният туризъм е много подходящ сегмент за Банско и района. В Банско освен здраве, друго не си пожелаваме“, подчерта Юлия Попова – координатор на Задруга на банските механджии (Уникално Банско). По думите ѝ трябва първо да се определят приоритетите на район Рила-Пирин, да се изчистят правните рамки на неговото управление и след това да се търсят съвместни решения за неговото развитие между всички общини. Бизнесът в Банско отдавна работи усилено за постигане на тези цели, посочи Юлия Попова.

Младите хора от туристическия бизнес също избират Банско и район Рила-Пирин за развитие на туристически продукти и предприемачески идеи. Такъв е примерът с Борис Карагеоргиев – управител на Mistral Travel & Events, който организира събития в района като студентския празник Mega Bansko. „Когато доведем студентите, ние промотираме и възможностите за СПА и уелнес в избраните обекти, за да подкрепим развитието на района като здравна дестинация“, коментира Борис Карагеоргиев. През пролетните и летните месеци агенцията работи активно с корпоративни клиенти, които много често избират Банско за своите бизнес събития, което утвърждава мястото му като целогодишна туристическа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене